Secara tidak Sengaja telah Format Pemacu Keras? Nyahformat Pemacu Keras Baik Sekarang!

Bagaimana untuk nyahformat pemacu keras atau HDD? Penyelesaian untuk nyahformat pemacu cakera keras yang disediakan oleh EaseUS akan membantu anda memulihkan data yang hilang dari pemacu cakera keras yang diformat secara tidak sengaja.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Feb 21,2022

Format lwn Tidak Berformat

Format:Ini adalah proses menyiapkan partisi untuk penyimpanan data dengan menghapus semua data di dalamnya dan menetap sistem fail untuk pemacu. Anda perlu memformat pemacu keras dalam beberapa keadaan tertentu seperti ketika pemaci keras anda mempunyai sistem fail RAW, Windows melaporkan "cakera tidak diformat", atau cakera keras anda dijangkiti virus. Selain kes ini, anda mungkin secara tidak sengaja memformat pemacu keras atau peranti penyimpanan luaran anda, yang sering berlaku di kalangan pengguna.

Nyahformat:Ini adalah proses memulihkan data dari peranti penyimpanan yang diformat, sama ada pemacu keras, pemacu denyar USB, atau kad SD. Nyahformat pemacu keras diperlukan apabila pengguna ingin memulihkan data mereka yang hilang kerana format. Ia hanya dapat dilakukan dengan perisian pihak ketiga atau perkhidmatan pemulihan data manual.

Bagaimana untuk Nyahformat Pemacu Keras dengan Perisian Pemulihan Data

Notis:
Untuk mengelakkan kemungkinan penimpaan data, jangan masukkan fail ke dalam pemacu keras anda setelah diformat. Walaupun meletakkan data pada cakera tidak semestinya menyebabkan penimpaan data, setelah data ditimpa, tidak ada peluang untuk mendapatkannya kembali.

Untuk nyahformat pemacu keras, dengan kata lain, pengguna perlu memulihkan semua data yang dihapuskan dari pemacu keras. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda harus memilih perkhidmatan pemulihan data untuk menjalankan proses pemulihan. Di sini kami mengesyorkan satu perisian pemulihan pemacu keras - EaseUS Data Recovery Wizard. Ini dapat membantu anda nyahformat HDD dan mengembalikan fail anda dalam langkah-langkah mudah.

Selain memulihkan data dari pemacu keras yang diformat, EaseUS Data Recovery Wizard dapat melakukan lebih banyak perkara untuk anda:

  • Pulihkan Semua Jenis Data yang Hilang.Ia juga menyokong untuk memulihkan fail yang dipadamkan dan dikosongkan dari Tong Kitar Semula atau data hilang kerana kehilangan partisi, kerosakan perisian, jangkitan virus, masalah boot, atau sebab lain.
  • Pulihkan Data dari Pelbagai Peranti. Ia juga dapat melakukan pemulihan data dari pemacu denyar USB, kad memori, kamera digital, dan peranti penyimpanan konvensional yang lain.
  • Pratonton Sebelum Pemulihan. Untuk memastikan kandungan fail adalah sihat, ia membolehkan anda pratonton fail yang hilang sebelum pemulihan sebenar.

Sekarang muat turun EaseUS Data Recovery Wizard dan ikuti panduan di bawah untuk nyahformat HDD.

Langkah-langkah untuk Nyahformat HDD dengan EaseUS Data Recovery Wizard:

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Selagi fail berformat anda tidak ditimpa kandungan baru, EaseUS Data Recovery Wizard akan membantu mendapatkan kembali semua fail anda yang hilang dari pemacu keras.

Adakah Anda Memerlukan Kepakaran Perkhidmatan Pemulihan Data?
Anda mungkin memerlukan bantuan lebih lanjut untuk situasi kehilangan data yang sukar seperti memformat semula pemacu, cakera RAW, kehilangan partisi, kegagalan memperpartisi semula, dan ralat boot sistem. Berunding dengan Pakar Pemulihan Data EaseUS untuk perkhidmatan pemulihan manual satu-ke-satu yang menjimatkan kos. Mereka boleh menawarkan perkhidmatan berikut setelah diagnosis PERCUMA:
1. Nyahformat pemacu
2. Baiki RAID, cakera RAW, atau sistem operasi
3. Pulihkan partisi yang hilang (yang tidak dapat dipulihkan oleh perisian)

Mengapa Kita Boleh Nyahformat HDD?

Di bahagian ini, kami akan menunjukkan teori nyahformat suatu pemacu keras. Sekiranya anda ingin mengetahui mengapa pemacu keras berformat dapat dipulihkan. Terus membaca dan periksa lebih banyak maklumat.

Untuk semua peranti penyimpanan, terdapat dua jenis format: format cepat dan format penuh. Format cepat hanya menulis blok yang mengandungi struktur sistem fail dan menghapus semua fail dari peranti, sementara format penuh menulis sifar ke semua sektor data. Setelah format cepat, data masih ada di dalam pemacu keras dan anda hanya tidak mempunyai akses kepadanya. Dengan membina semula volume, anda dapat mengakses dan memulihkan fail yang diformat.

Namun, seperti yang disebutkan, data yang ditimpa tidak dapat dipulihkan, yang bererti data yang hilang setelah format penuh tidak dapat dikembalikan. Nasib baik, di Windows, format cepat adalah pilihan format asas. Oleh itu, jika anda tidak sengaja memformat pemacu keras, ia adalah format pantas dan anda boleh nyahformat pemacu keras anda menggunakan perisian pemulihan data .

Pengakhir kata

Apabila anda tidak sengaja memformat pemacu keras, pemacu denyar USB, kad memori, atau peranti penyimpanan lain, jangan risau. Berhenti menggunakan peranti anda dan gunakan perisian pemulihan data untuk nyahformat pemacu keras anda. Kemudian anda akan mengembalikan semua fail anda.