Bagaimana untuk Memulihkan Fail yang Dihapus dari Pemacu Keras

Di sini anda akan belajar bagaimana untuk memulihkan fail yang dipadam dari pemacu keras dengan perisian pemulihan data EaseUS. Selain pemulihan fail yang dihapuskan, ia juga membantu membatalkan penghapusan, memformat dan memulihkan data pemacu RAW.

Isi kandungan

Updated by Cedric on Oct 22,2021

Bolehkah saya Memulihkan Fail yang Dihapus dari Cakera Keras?

Bagaimana fail anda dipadamkan dari pemacu keras berbeza-beza. Secara amnya, jika anda memadamkan fail dari pemacu keras komputer anda dengan menggunakan kekunci "Padam", fail yang dihapus akan pergi ke Tong Kitar Semula dan anda boleh pulihkan data anda yang dipadam dari Tong Kitar Semula. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, anda memerlukan bantuan perisian pemulihan data untuk memulihkan fail yang dipadam dari pemacu keras. Sebagai contoh:

  • Anda telah memadamkan fail dari pemacu keras komputer anda dan mengosongkan Tong Kitar Semula
  • Anda memadamkan data dari pemacu keras anda secara kekal dengan menggunakan "Shift + Delete"
  • Anda memadamkan fail dari pemacu keras luaran (fail yang dikeluarkan dari pemacu keras luaran akan memintas Tong Kitar Semula)
Penting
Berhenti menggunakan pemacu keras anda dari mana anda mahu memulihkan fail yang dipadamkan. Setelah data yang dihapuskan telah ditimpa oleh kandungan baru, tidak akan ada cara untuk mengembalikannya.

Bagaimana untuk Memulihkan Fail yang Dihapus dari Pemacu Keras

Untuk mengambil data dari cakera keras anda, anda boleh menggunakan perisian pemulihan pemacu keras - EaseUS Data Recovery Wizard atau hantar pemacu keras anda untuk perkhidmatan pemulihan data manual. Tetapi memandangkan kos pemulihan pemacu keras, anda disyorkan untuk mencuba perisian pemulihan data, yang jauh lebih murah dan lebih cepat daripada perkhidmatan pemulihan manual. Selain pemulihan fail yang dipadam dari pemacu keras, EaseUS Data Recovery Wizard juga menyokong:

  • Pemulihan data yang diformat, pemulihan partisi yang hilang, pemulihan kegagalan OS, pemulihan serangan virus, dan pemulihan partisi RAW
  • Pemulihan kehilangan data dari pemacu keras, pemacu denyar USB, kad memori, kamera digital ...
  • Pemulihan hampir semua jenis fail yang ada, termasuk imej, audio, video, e-mel, fail Microsoft, fail Adobe ...

Langkah-langkah untuk memulihkan fail yang dipadam dari pemacu keras dengan perisian pemulihan fail EaseUS:

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Pangkalan Pengetahuan - Mengapa Kita Boleh Memulihkan Fail yang Dihapus

Memang biasa terdapat kesalahpahaman bahawa fail dikeluarkan sepenuhnya dari pemacu keras komputer semasa kita memadam fail. Hakikatnya ialah setiap kali fail dihapuskan pada pemacu keras, fail tersebut tidak dipadamkan. Sebaliknya, hanya sedikit maklumat yang menunjukkan lokasi fail (entri) pada pemacu keras yang akan dipadamkan. Penunjuk ini, bersama dengan petunjuk lain untuk setiap folder dan fail pada pemacu keras, disimpan di bahagian berhampiran permulaan pemacu keras dan digunakan oleh sistem operasi untuk menyusun struktur cabang direktori. Dengan memadam fail penunjuk, fail sebenar menjadi tidak dapat dilihat oleh sistem operasi. Ini bermakna anda boleh menulis data baru di kawasan di mana fail lama berada.

Maka, hanya jika fail yang dipadam pada pemacu keras anda yang tidak ditimpa fail lain, masih ada kemungkinan untuk memulihkan fail yang dipadamkan dari pemacu keras, itulah sebab mengapa kami dapat memulihkan fail yang dihapus, data yang diformat, fail yang hilang ...

Pengakhir Kata

Secara jujur, memulihkan fail yang dipadam dari pemacu keras adalah salah satu ciri asas hampir semua alat perisian pemulihan data. Anda boleh membandingkan dan memilih yang anda sukai. Selain itu, untuk mengelakkan kehilangan data di masa hadapan, ia adalah pilihan yang baik untuk anda membuat sandaran fail penting anda ke pemacu keras atau peranti penyimpanan yang lain. Walaupun pemulihan data adalah sangat membantu dalam kebanyakan kes, ia adalah selalu lebih baik mencegah kehilangan data daripada berlaku.