Bagaimana untuk Memulihkan Data dari Western Digital/Cakera Keras WD

Kehilangan data mungkin berlaku pada pemacu keras Western digital. Perisian pemulihan pemacu keras EaseUS menyediakan penyelesaian yang boleh dipercayai untuk memulihkan data yang hilang dari semua siri cakera keras Western Digital/WD dengan memformat, kegagalan cakera keras atau ranap sistem, dsb.

Isi kandungan

Updated by Cedric on Oct 25,2021

Kita akan berbincang mengenai pemulihan cakera Digital Western/WD dan bagaimana untuk memulihkan data dengan mudah dari pemacu keras Western Digital dengannya. Anda boleh memuat turun perisian percuma ini dan mengikuti video untuk memulihkan data dari pemacu keras Western Digital.

Mengenai Pemacu Cakera Keras Western Digital (WD)

Dengan pengembangan berterusan dalam ketersediaan media digital, semua maklumat mesti disimpan di suatu tempat. Dan tentu sekali, media penyimpanan yang paling kerap digunakan mestilah pemacu keras yang juga merupakan bahagian integrasi komputer. Salah satu pengeluar pemacu keras yang terkenal ialah Western Digital. Sebagai salah satu jenama pemacu keras terbesar, ia menyediakan pemacu keras berprestasi tinggi. WD HDD adalah peranti penyimpanan tidak mudah rosak yang menyimpan data pada pinggan berputar yang cepat dengan permukaan magnet.

Sekiranya anda menggunakan cakera keras Western Digital, pengetahuan pemulihan data sangat diperlukan. Kehilangan data berlaku setiap hari dan di mana sahaja.

Mengapa Melakukan Pemulihan Cakera Western Digital (WD)

Sebilangan besar pengguna pemacu cakera keras Western Digital mesti kelisah sekiranya mereka kehilangan data.

  • Pemadaman atau format secara tidak sengaja

Kadang kala, perlu memformat atau menghapus partisi ketika kita memasang semula sistem operasi. Tetapi, sesetengah orang salah memformat atau menghapus partisi yang salah kerana kecuaian. Hanya mendapati data berguna dan berharga telah hilang selepas beberapa klik pantas.

  • Situasi kehilangan data lain yang tidak dijangka

Lebih daripada itu, serangan virus, kegagalan elektrik atau kerosakan partisi, dan banyak lagi akan menyebabkan bencana kehilangan data.

Apabila berkaitan dengan pemulihan cakera Western Digital, pihak ketiga perisian pemulihan data mesti menjadi pilihan pertama. Berbanding dengan perkhidmatan pemulihan data manual yang rumit dan memakan masa, pilihan ini adalah lebih baik.

Anda hanya memerlukan beberapa minit untuk memulihkan data WD. Ia juga serasi dengan semua pemacu cakera keras Western Digital seperti My Book Pro, My Book, WD Elements, My Book Studio, dll.

Bagaimana untuk Menggunakan Perisian Percuma Pemulihan Cakera EaseUS Western Digital (WD)

EaseUS perisian pemulihan fail direka untuk mengambil data dari Western Digital, Samsung, dan pemacu cakera keras lain dengan mudah. Ini membolehkan anda melakukan pemulihan yang dihapus, pemulihan format, atau pemulihan partisi dengan berkesan. Anda juga boleh menggunakan perisian percuma ini untuk mengambil data dari partisi FAT16, FAT 32, NTFS, EXT2/3 yang hilang.

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Penting
Western Digital mengenkripsi data dalam pemacu keras USB luaran seperti pemacu "My Book" atau "Passport". Sekiranya papan antara muka USB-ke-SATA gagal (yang mengandungi cip enkripsi), maka peluang anda untuk memulihkan data dengan program "batalkan penghapusan fail" adalah sifar. Anda tidak boleh menanggalkan pemacu dari kotak USB dan menyambungkannya ke mesin desktop dengan kabel SATA kerana data masih dienkripsi, walaupun anda tidak menetapkan kata laluan. Sebelum anda mengambil tindakan, pastikan cakera WD anda bukan jenis ini.

Apa Lagi Yang Boleh Dilakukan Oleh EaseUS untuk Anda (Ciri-ciri Bonus)

EaseUS Data Recovery Wizard terus mendapat ulasan dan penilaian yang baik sejak dilancarkan, mengapa tidak memuat turunnya sekarang. Ia akan menjadi perisian percuma pemulihan cakera keras yang mesti dimiliki. Ia mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Pulihkan data yang dihapus, diformat, dan tidak dapat diakses dalam situasi kehilangan data yang berbeza.
  • Pulihkan foto, audio, muzik, dan e-mel dari penyimpanan apa pun dengan berkesan, selamat dan lengkap.
  • Pulihkan data dari tong kitar semula, pemacu keras, kad memori, pemacu denyar, kamera digital, dan camcorder.

Dapatkan perisian percuma ini dan pulihkan data 2 GB. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak data, tingkatkan ke versi percubaan - EaseUS Data Recovery Wizard Professional.