Bagaimana untuk Memulihkan Data setelah Memformat Pemacu Keras

Artikel ini menunjukkan cara selamat dan mudah untuk memulihkan data setelah diformat. Cubalah untuk memulihkan data yang hilang dari peranti pemacu keras/kad SD yang diformat dengan langkah mudah.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Oct 25,2021

Adakah Mungkin Memulihkan Data Selepas Format

Biasanya, apabila anda memformat pemacu keras, jadual partisi pemacu keras ditulis semula. Tindakan ini akan menyembunyikan fail dan mengeluarkannya dari folder yang kelihatan tanpa merosakkan fail asal pada cakera. Ini bermaksud fail anda masih tersimpan di tempat asal pada cakera keras. Dan itulah yang menjadikan pemulihan data selepas memformat pemacu keras, partisi, kad SD, atau peranti penyimpanan lain mungkin.

Sekarang anda tahu kemungkinan besar untuk memulihkan data dari cakera keras (atau peranti penyimpanan lain) setelah memformatnya. Lalu bagaimana anda dapat memulihkan fail dari cakera keras yang diformat? Bergantung pada anda, memulihkan data setelah memformat peranti mungkin sukar atau mudah. Kami sangat mengesyorkan anda mencuba kaedah yang mudah, untuk menggunakan perisian pemulihan data.

Bagaimana untuk Memulihkan Data Selepas Memformat Pemacu Keras

Cara paling mudah untuk memulihkan data setelah memformat cakera keras, partisi, kad SD, atau lebih banyak lagi adalah dengan menggunakan perisian pemulihan pemacu keras, seperti EaseUS Data Recovery Wizard. Perisian ini telah menarik banyak pengguna dengan keupayaan pemulihan data yang kuat dan prestasi yang stabil. Berikut adalah beberapa ciri perisian pemulihan data EaseUS:

 • Pulihkan dari pemacu keras, partisi, kad SD, pemacu denyar USB, kad memori dan peranti penyimpanan lain.
 • Menyokong pemulihan fail yang dipadam, pemulihan data tong kitar semula dikosongkan , pemulihan partisi hilang, dll.
 • Menyokong untuk mendapatkan semula jenis fail, seperti foto, video, fail audio, e-mel, dokumen, dll.
 • Terdapat dalam sistem fail seperti FAT, exFAT, NTFS, NTFS5, ex2/ex3, HFS +, dan ReFS.

Sekarang muat turun EaseUS Data Recovery Wizard untuk memulihkan data setelah memformat cakera keras, partisi, atau peranti penyimpanan lain.

Penting
Prasyarat untuk pemulihan data yang berjaya adalah bahawa fail yang ingin diambil tidak ditimpa oleh data baru. Setelah partisi atau cakera keras diformat, fail asalnya boleh diganti dengan mudah oleh fail baru. Oleh itu, jangan masukkan fail baru ke dalam cakera keras, partisi, kad SD anda dan banyak lagi setelah memformatnya. Maka, lakukan pemulihan data dengan segera untuk memaksimumkan peluang memulihkan semua data.

1. Muat turun dan pasang perisian EaseUS Data Recovery Wizard di komputer anda.

select a location and click scan

2. Guna alat pemulihan data untuk mencari dan memulihkan data yang hilang.

Pilih lokasi penyimpanan atau folder tertentu yang mana data terhilang itu berada dan klik butang Scan

Choose files to recover

3. Setelah selesai imbasan, cari fail dan folder yang boleh dipulihkan dalam senarai keputusan imbasan.

Pilih fail berikut dan klik butang Recover. Untuk pilihan lokasi untuk simpan data yang dipulihkan, anda mesti jangan menggunakan pemacu yang asal.

Recover lost data

Anda juga boleh merujuk tutorial video ini untuk mendapatkan pemahaman yang lebih intuitif mengenai cara menggunakan EaseUS Data Recovery Wizard untuk memulihkan fail selepas format.

Bagaimana untuk Melindungi Data Pemacu Keras

Ramai pengguna tidak membuat sandaran berjadual, kerana mereka berpendapat bahawa pemacu keras komputer adalah cukup selamat untuk mereka menyimpan data. Namun, dalam banyak kes, pengguna mungkin mengalami kehilangan data. Di sini kami menyenaraikan sebab yang paling biasa.

 • Kegagalan pemacu keras seperti terlalu panas, kerosakan air atau kebakaran
 • Penghapusan Tidak Sengaja
 • Jangkitan Virus komputer dan perisian hasad.
 • Kehilangan kuasa yang tidak dijangka

Sekiranya anda menghadapi situasi yang disebutkan, data pemacu keras anda mungkin hilang dan sukar diambil. Hasilnya, anda boleh mengambil petua berikut untuk mencegah kehilangan data:

 1. 1. Simpan dan sandarkan fail anda secara berkala ke beberapa lokasi.
 2. 2. Buat sandaran imej SEBELUM tanda pertama kegagalan pemacu keras.
 3. 3. Pastikan perisian anti-virus anda terkini.
 4. 4. Jangan buka e-mel atau lampiran yang mencurigakan.
 5. 5. Jangan hapus fail yang tidak anda ketahui, terutama fail sistem.
 6. 6. Pastikan komputer anda bersih dan bebas habuk.
 7. 7. Jangan menyimpan cecair dekat dengan komputer riba anda.

Dengan mengikuti tujuh petua di atas, anda dapat mengelakkan diri daripada kebanyakkan kes kehilangan data pemacu keras. Dan jika anda perlu memulihkan data dari pemacu keras, anda masih boleh mendapatkan bantuan daripada EaseUS Data Recovery Wizard.

Mengapa Perisian Pemulihan Data Diperlukan

"Format" adalah salah satu cara utama yang menyebabkan kehilangan data pada cakera keras, partisi, kad SD, USB, atau peranti penyimpanan konvensional yang lain. Terdapat banyak keadaan di mana anda harus melakukan "format" untuk menjadikan peranti anda dapat digunakan kembali:

 • Untuk menukar partisi RAW ke NTFS
 • Untuk membuang virus pada pemacu keras, kad SD, USB ...
 • Untuk memperbaiki ralat seperti "anda perlu memformat cakera"," cakera tidak diformat "," USB menunjukkan saiz yang salah ", dan banyak lagi

Dalam situasi seperti ini, sangat berguna untuk mendapatkan perisian pemulihan data dan menyelamatkan data pada cakera keras, partisi, atau peranti penyimpanan. Selain itu, sejak kehilangan data kerana pemformatan, penghapusan, atau salah operasi sering terjadi, ada baiknya melengkapkan komputer anda dengan suatu alat yang kuat untuk menyelamatkan data anda secepat mungkin.