Fail hilang dari Pemacu Keras Luaran tetapi Masih Mengambil Ruang

Apabila anda menemui folder dan fail yang hilang dari pemacu keras luaran tetapi masih mengambil ruang, mungkin terdapat masalah pada pemacu keras luaran anda. Cubalah cara penyelesaian di sini untuk menyelesaikan masalah begini dan gunakan Wizard Pemulihan Data EaseUS untuk memulihkan fail yang hilang daripada pemacu keras luaran tanpa susah.

Isi kandungan

Updated by Cedric on Nov 17,2021

Pemacu keras luaran adalah peranti penyimpanan mudah alih yang boleh disambungkan ke komputer melalui USB, eSATA, atau Firewire untuk memindahkan dan menyandarkan sejumlah besar data - jauh lebih banyak daripada yang dapat disimpan ke kebanyakan komputer riba atau tablet. Ia membolehkan kemudahan yang hebat kerana ciri-ciri berkapasiti besar, berkelajuan tinggi, mudah digunakan, bebas rangkaian, dan bersaiz kecil. Jenama pemacu keras luaran yang paling biasa dan popular adalah Seagate, Buffalo, Toshiba, WD, Samsung, Kingston, dan sebagainya.

Walaupun ada kelebihan, ada kemungkinan besar pengguna menghadapi pelbagai masalah cakera keras luaran dan fail hilang dari cakera keras luaran tetapi masih memerlukan ruang adalah salah satu daripadanya.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan apakah kemungkinan penyebab fail hilang dari cakera keras luaran dan kemudian menunjukkan penyelesaian yang sesuai.Namun pada mulanya, untuk memastikan bahawa data tidak hilang semasa masalah diselesaikan, mari mulakan dengan memulihkan fail dan folder yang hilang dari cakera keras luaran dengan EaseUS perisian pemulihan data

Cara Memulihkan Fail yang Hilang dari Pemacu Keras Luaran

Wizard Pemulihan Data EaseUS adalah perisian pemulihan cakera keras cekap yang dapat membantu berjuta-juta orang untuk memulihkan gambar, dokumen, video, muzik dan banyak jenis fail yang dihapus atau tersembunyi dari semua jenis peranti storan. Ia boleh memulihkan data yang hilang secara kekal dari HDD, SSD, pemacu denyar USB, pemacu keras luaran, dll.

Sekarang, muat turun program pemulihan fail yang kuat ini untuk memulihkan fail yang hilang dari cakera keras luaran dengan mudah.

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Setelah semua data yang anda perlukan dikembalikan ke tempat lain yang selamat, anda boleh mengikuti kaedah yang diberikan di bawah ini untuk memperbaiki fail yang hilang dari cakera keras luaran tetapi masih menghadapi masalah ruang.

Apa yang Menyebabkan Fail Hilang

Apabila anda mendapati fail pada pemacu keras luaran hilang, jangan masukkan data baru pada peranti semula untuk mengelakkan penimpaan. Sebab-sebab masalah ini berlaku mungkin seperti yang disenaraikan di bawah.

 • Failnya disembunyikan,bukan hilang.
 • Sistem fail rosak, atau peranti tidak mengandungi sistem fail yang dikenali.
 • "CheckedValue" telah berubah.
 • Imej cermin telah rosak.
 • Perisian berbahaya atau serangan virus boleh menyebabkan fail hilang.

Cara Memperbaiki Fail yang Hilang dari Masalah Pemacu Keras Luaran

Setelah memahami sebab-sebab masalah, kita dapat mencari jalan penyelesaian yang sesuai.

Kaedah 1. Pulihkan Fail Tersembunyi pada Pemacu Keras Luaran

 • Taip cmd di kotak carian Windows, klik kanan pada program Prompt Perintah dan pilih "Jalankan sebagai pentadbir".
 • Tentukan pemacu di mana fail tersembunyi, dan anda mahu memulihkannya.
 • Sekiranya ia memandu D, kemudian taip attrib -s -h -r /s /d *.* dan tekan Masuk.

fix files disappeared from external hard drive - show hidden files

Terdapat empat cara yang boleh dilakukan untuk mencari fail tersembunyi pada cakera keras kecuali untuk pendekatan CMD. Klik pada pautan, dan anda boleh mendapatkan jawapan penuh.

Kaedah 2. Betulkan Kesalahan Sistem Fail

 • Klik kanan pada cakera keras luaran. Pilih "Properties".
 • Pilih tab "Alat" dan klik pada butang "Periksa" sekarang.
 • Tandakan "Selesaikan kesalahan sistem fail secara automatik" dari tetingkap pop timbul.
 • Klik pada butang "Mula" untuk memulakan proses dan tunggu hingga selesai.

fix files disappeared from external hard drive - check error

Kaedah 3. Ubah Nilai Pendaftaran

 • Tekan Windows + R kekunci untuk memulakan arahan Run Run. Taip Regedit dan klik "OK".
 • Navigasi pada HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWAL.
 • Periksa sama ada nilai data "SemakNilai " adalah "1". Sekiranya TIDAK, hapus "SemakNilai, buat "DWOR" baru di tempat kosong, dan namakan semula sebagai "SemakNilai". Selepas itu, tetapkan data nilai sebagai "1".

fix files disappeared from external hard drive - check registry value

Periksa sama ada nilai data "SemakNilai" adalah "1". Sekiranya TIDAK, hapus "SemakNilai", buat "DWOR" baru di tempat kosong, dan namakan semula sebagai "SemakNilai". Selepas itu, tetapkan data nilai sebagai "1".

Apabila imej cermin dalam memori rosak dan sistem operasi tidak bertindak balas terhadap menyegar semula, fail anda mungkin hilang dari cakera keras luaran. Dalam kes ini, anda boleh mencuba menghidupkan semula komputer dan menyambungkan semula pemacu keras luaran ke PC anda. Kemudian, periksa sama ada anda dapat melihat fail pada peranti anda.

Kaedah 5. Imbas Pemacu Keras Luaran dengan Perisian Antivirus

Komputer atau peranti simpanan kita berisiko diserang virus setiap hari. Virus yang kita kenal adalah virus pintas dan ransomware. Yang pertama akan menyembunyikan semua fail asal anda dan menjadikannya semua jalan pintas. Yang terakhir akan menghapus fail asal anda dan menghasilkan fail virus. Apabila menghadapi masalah ini, anda boleh menggunakan a pemulihan data serangan virusalat untuk memulihkan fail tersembunyi atau dipadam. Kemudian, anda boleh mengimbas dan membersihkan komputer anda dengan perisian antivirus canggih.

Kesimpulannya

Berikutlah cara penyelesaian fail yang hilang dari pemacu keras luaran tetapi masih mengambil ruang. Anda boleh mencuba beberapa kaedah untuk menyelesaikan masalah. Sama ada anda menggunakan pemacu keras luaran atau HDD / SSD di komputer, menyelamatkan data adalah langkah pertama apabila terdapat masalah dengan peranti ini. Oleh itu, ia amat penting untuk mengkonfigurasi perisian pemulihan data bagi komputer anda.