5 Perisian Pemulihan Pemacu Keras Luaran Terbaik: Pulihkan Data dari Pemacu Keras Luaran

Apabila fail anda hilang atau dipadamkan pada pemacu keras luaran, anda boleh memulihkannya dengan segera melalui perisian pemulihan pemacu keras yang boleh dipercayai. Halaman ini merangkumi 5 perisian pemulihan pemacu keras terbaik yang anda boleh gunak

Isi kandungan

Updated by Cedric on Aug 27,2021

Halaman ini merangkumi semua yang perlu anda ketahui mengenai pemulihan pemacu keras luaran. Di halaman ini, anda akan belajar:

External hard drive recovery

 1. 1. Apakah pemulihan pemacu keras luaran?
 2. 2. Bilakah anda perlu melakukan pemulihan pemacu keras luaran?
 3. 3. Apakah perisian pemulihan terbaik untuk pemacu keras luaran?
 4. 4. Bagaimana memulihkan data dari pemacu keras luaran?
 5. 5. Bagaimana untuk melindungi data pada pemacu keras luaran?

Sekiranya anda mempunyai salah satu masalah yang tertera di fikiran anda, teruskan membaca dan anda akan mendapatkan jawapan yang memuaskan di sini.

Gambaran Keseluruhan Pemulihan Pemacu Keras Luaran

Pada bahagian ini, anda akan belajar: 1. Apakah pemulihan pemacu keras luaran? 2. Bilakah anda perlu melakukan pemulihan pemacu keras luaran?

Tidak dapat dinafikan bahawa pemacu keras luaran memberi kita kemudahan yang teramat. Mereka membolehkan kita membawa data berbilang terabyte ke mana sahaja kita pergi, dan fail yang disimpan di peranti dapat dibagikan dengan mudah di antara media penyimpanan. Walau bagaimanapun, tinjauan menunjukkan bahawa kehilangan data pada pemacu keras luaran mengambil bahagian terbesar. Dalam kes ini, pemulihan pemacu keras luaran tidak dapat dielakkan.

Apakah pemulihan pemacu keras luaran?

Biasanya, pemulihan pemacu keras luaran adalah proses untuk memulihkan data yang dihapus, hilang dari pemacu keras luaran, malah pemacu rosak atau diformat secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, kerana fail yang hilang pada pemacu keras luaran tidak akan dikitar semula ke Tong Kitar Semula, yang akibatnya, anda perlu beralih kepada yang boleh dipercayai, suatu perisian pemulihan data pemacu keras untuk cakera luaran.

Bilakah anda perlu melakukan pemulihan pemacu keras luaran?

Sebagai tambahan kepada sebab biasa, seperti penghapusan dan pemformatan secara tidak sengaja, yang menyebabkan kehilangan data pada pemacu keras luaran. Terdapat kes lain apabila anda perlu melakukan pemulihan pemacu keras luaran. Sebagai contoh:

 • Data pada pemacu keras luaran hilang kerana serangan virus, kerosakan OS, pemasangan semula OS
 • Pemacu keras luaran mempunyai sistem fail RAW dan dengan itu menjadi tidak dapat diakses
 • Pemacu keras luaran dikesan di Windows tetapi tidak menunjukkan data
 • Pemacu keras USB tidak dikenali

PERHATIAN: Selagi data tidak ditimpa oleh kandungan baru, pemulihan pemacu keras luaran adalah mungkin. Oleh itu, hentikan penggunaan cakera luaran anda dengan segera setelah anda kehilangan data dan lakukan pemulihan data secepat mungkin.

Nasib baik, anda dapat melakukan pemulihan pemacu keras luaran dengan perisian pemulihan data yang profesional dan boleh dipercayai. Pada bahagian seterusnya, kami akan merangkumi 5 perisian pemulihan pemacu keras luaran terbaik untuk membantu anda.

Cadangan Perisian Pemulihan Pemacu Keras Luaran 5 Teratas (2021)

Pemulihan data pemacu keras luaran akan menjadi mudah apabila anda mengetahui alat pemulihan data terbaik untuk mengarah kepada. Menurut tinjauan pengguna, ujian laman web geek, dan pengalaman kami, di sini kami mengumpulkan 5 perisian pemulihan data cakera keras teratas untuk anda gunakan dan pulihkan data dari pemacu keras luaran dengan mudah.

5 Perisian Pemulihan Pemacu Keras Luaran Teratas pada 2021:

 1. #1. EaseUS Data Recovery Wizard
 2. #2. Ontrack EasyRecovery
 3. #3. Recover My Files
 4. #4. GetDataBack
 5. #5. Recuva

Sama ada anda menggunakan Windows 10/8 terkini atau Windows XP yang lebih lama, anda boleh memuat turun salah satu perisian yang disyorkan di atas untuk mendapatkan bantuan. Ini akan membantu anda memulihkan data yang dipadam, diformat, atau hilang dari pemacu keras luaran anda atau memulihkan fail dari pemacu yang tidak dapat diakses.

# 1. Perisian Pemulihan Pemacu Keras Luaran yang boleh dipercayai - EaseUS Data Recovery Wizard

Ia adalah perisian pemulihan data - EaseUS Data Recovery Wizard boleh melayan sebagai perisian pemulihan pemacu keras luaran yang akan membantu anda memulihkan data dari cakera luaran anda. Perisian ini banyak digunakan untuk:

 • Pulihkan data yang dihapus, diformat, dan hilang dari pemacu keras luaran
 • Pulihkan data dari pemacu keras luaran setelah serangan Virus, kerosakan OS, pemasangan semula OS, sistem fail menjadi RAW
 • Pulihkan semua jenis fail yang ada seperti foto, video, fail audio, e-mel, dokumen, dll.
 • Menyokong pemacu keras luaran terdiri dari Buffalo, WD, Seagate, Toshiba, Samsung, Lacie, Silicon, ADATA dan banyak lagi
 • Membaiki video seperti MP4, MOV, dan membaiki imej seperti JPG, JPEG, GIF, dll.

Terbaik Untuk: Semua peringkat pengguna Windows dan Mac

Kemudahan penggunaan: Pilihan Terbaik Pemula, reka bentuk UI intuitif, pemulihan 3 langkah

Selain daripada pemacu keras luaran, anda juga dapat menggunakan perisian pemulihan data EaseUS untuk mengambil fail dari pemacu keras komputer, pemacu kilat USB, kad memori, kamera digital, dan banyak lagi.

Sekiranya anda kehilangan data pemacu keras luaran pada komputer Mac, anda juga boleh memuat turun perisian versi Mac ini untuk mendapatkan bantuan.

Bagaimana untuk Melakukan Pemulihan Pemacu Keras Luaran

Setelah memuat turun dan memasang EaseUS Data Recovery Wizard di komputer anda, sekarang anda hanya tinggal beberapa langkah lagi untuk memulihkan data dari pemacu keras luaran.

Ikuti tutorial video untuk menyelesaikan pemulihan data pemacu keras luaran.

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

#2. Ontrack EasyRecovery

Ontrack pada asalnya adalah pembekal perkhidmatan pemulihan data, yang terutama menawarkan perkhidmatan pembaikan cakera keras dan pemulihan data untuk pengguna di seluruh dunia. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Ontrack mengeluarkan perisian pemulihan datanya untuk pengguna melakukan pemulihan data DIY di rumah.

Ontack easy recovery

Sama seperti EaseUS Data Recovery Wizard, Ontrack EasyRecovery juga menyokong untuk memulihkan fail yang hilang pada komputer Windows dan Mac. Lihat apa yang boleh anda lakukan dengan perisian pemulihan cakera keras ini:

 • Pulihkan fail dari pemacu yang rosak, dihapus, atau diformat
 • Pulihkan data dari pemacu keras dalaman dan luaran, SSD, USB, kad memori, dll.
 • Membaiki foto dan video yang rosak (Versi premium dan lebih tinggi)

Terbaik Untuk: Pengguna Windows dan Mac

Kemudahan penggunaan: Pemulihan 3 langkah

#3. Recover My Files

Pengguna yang berpengalaman mungkin pernah mendengar tentang Recovery My Files yang merupakan perisian pemulihan data klasik. Ini adalah perisian pemulihan data kuno yang dihasilkan oleh GetData.

Recoer my files

Dengan perisian ini, anda dapat memulihkan data dan fail dari kes dan peranti berikut:

 • Pulihkan dari pemacu keras, pemacu keras luaran, kad kamera, USB, Zip, dll.
 • Pulihkan fail selepas tong kitar semula dikosongkan
 • Pulihkan fail selepas pemformatan, kerosakan cakera, ralat memperpartisi, dll.
 • Pulihkan dokumen, foto, video, muzik, dll.

Terbaik Untuk:Pengguna Windows sahaja

Kemudahan penggunaan:Bukan untuk pemula, antara muka yang rumit

#4. GetDataBack

Sama seperti Recover My Files, GetDataBack juga merupakan perisian pemulihan data kuno yang menyokong pengguna untuk melakukan pemulihan data DIY sendiri. Dihasilkan oleh perisian runtime, GetDataBack mempunyai versi yang berbeza berdasarkan OS Windows 64bit dan 32bit.

GetDataBack

Jadi apa yang perisian pemulihan cakera keras ini boleh melakukan untuk anda? Mari lihat:

 • Menyokong pemulihan data pada peranti NTFS, FAT, exFAT, EXT, HFS +, dan APFS
 • Pulihkan data yang hilang kerana pemformatan, memperpartisi, serangan virus, jana kuasa atau kegagalan perisian

Terbaik Untuk: Pengguna Windows, Mac, dan Linux

Kemudahan penggunaan:4+ langkah pemulihan data, Bukan untuk pemula

#5. Recuva

Walaupun Piriform Recuva sudah tua dalam pemulihan data, namun masih merupakan perisian pemulihan data yang kuat di antara sebilangan besar alat pemulihan cakera. Perisian ini masih mempunyai sebilangan besar peminat kerana prestasi yang cemerlang dalam pemulihan fail.

Recuva

Dengan harga yang rendah, Recuva melebihi pesaingnya malah antarmuka sudah lama dan agak rumit untuk pemula. Mari lihat apa yang boleh anda lakukan dengan perisian pemulihan cakera keras luaran ini:

 • Pulihkan fail dari komputer, tong kitar semula, kad kamera digital, pemain MP3, dll.
 • Pulihkan gambar, muzik, dokumen, video, dll.
 • Pulihkan dari peranti penyimpanan luaran seperti pemacu keras luaran, batang USB, dll.
 • Padam fail dengan selamat, padamkan fail

Terbaik Untuk: Pengguna Windows sahaja

Kemudahan penggunaan:Bukan untuk pemula

Setelah mengetahui beberapa ciri asas perisian pemulihan pemacu keras luaran 5 teratas, anda kini boleh mengambil satu dan gunakan untuk membawa kembali fail yang hilang pada pemacu keras luaran, USB, kad SD.

Selain mengesyorkan anda perisian pemulihan cakera keras yang terbaik, kami juga mengumpulkan beberapa petua berguna untuk melindungi data pada pemacu keras luaran anda. Harap anda dapat mengikuti dan mengurus fail anda sendiri sekarang.

Bagaimana untuk Melindungi Data pada Pemacu Keras Luaran

Perlindungan data selalu menjadi pilihan yang lebih baik daripada penawar. Untuk mengurangkan risiko kehilangan fail sepenuhnya dari mana-mana peranti penyimpanan, anda perlu meminimumkan kemungkinan kehilangan data dan mendapatkan alat pemulihan data untuk menyelamatkan data setelah hilang tanpa sandaran. Secara amnya, terdapat dua cara untuk melindungi data pada pemacu keras luaran anda: kembangkan tabiat yang baik dalam menggunakan pemacu dan buat sandaran pemacu keras luaran anda secara berkala.

Tabiat baik untuk melindungi pemacu keras luaran:

 1. 1. Jauhkan pemacu keras luaran anda dari api, air, suhu tinggi ...
 2. 2. Putuskan sambungan pemacu keras luaran dari komputer anda semasa ia tidak digunakan
 3. 3. Jangan mengedit fail secara langsung pada pemacu keras luaran
 4. 4. Nyahsambung peranti sebelum menangalkannya
 5. 5. Letakkan pemacu keras luaran anda dalam selongsong cakera

Cara membuat sandaran pemacu keras luaran:

 1. 1. Salin dan tampal fail penting secara manual dari pemacu keras luaran anda ke tempat lain
 2. 2. Sandarkan fail pemacu keras luaran anda dengan kerap dan automatik menggunakan perisian sandaran
 3. 3. Segerakkan data pada pemacu keras luaran anda ke penyimpanan awan

Memupuk tabiat baik membantu mengurangkan kemungkinan kehilangan data secara tidak sengaja pada pemacu anda. Sementara menyandarkan cakera anda sangat berguna untuk mengelakkan kehilangan data sepenuhnya setelah anda kehilangan fail pada media simpanan anda.

Pengakhir Kata

Pemulihan data pemacu keras luaran adalah mudah jika anda mendapat bantuan daripada perisian pemulihan data. Hampir semua alat pemulihan data yang tersedia menyokong pemulihan pemacu keras luaran tetapi berbeza dari segi kualitinya. Pilih yang anda percayai dan gunakan untuk memulihkan data dari cakera keras luaran anda secepat mungkin.

Di antara kebanyakan perisian pemulihan data, perisian pemulihan cakera keras EaseUS lebih praktikal dan boleh dipercayai kerana kapasiti pemulihan data yang canggih dan sokongan teknikal yang sangat baik. Sesiapa yang menghadapi masalah semasa menggunakan EaseUS Data Recovery Wizard boleh menghubungi kami untuk mendapatkan sokongan dalam talian dengan menghantar e-mel ke [email protected]

Selain pemulihan data, sebagai pembekal perisian pemulihan data yang bertanggungjawab, kami juga menyarankan anda membuat sandaran data penting anda secara berkala. Tidak ada yang lebih baik daripada mempunyai sandaran fail anda secara tetap.