2 Cara untuk Memulihkan Fail LOST.DIR pada Kad SD Android

Apakah folder LOST.DIR? Bolehkah folder LOST.DIR dipadamkan dari peranti Android? Dan bagaimana untuk memulihkan fail yang dipadam dari LOST.DIR? Sekiranya anda mempunyai semua prihatin ini, relaks. Halaman ini akan menjawab soalan ini satu persatu dan me

Isi kandungan

Updated by Cedric on Oct 25,2021

Bagaimana untuk Memulihkan Fail LOST.DIR (Akses Pantas)

What Is LOST.DIR and How to Recover LOST.DIR Files

LOST.DIR bukan sesuatu virus. Ia adalah folder yang dibuat oleh sistem Android untuk mengumpulkan fail yang hilang apabila sistem Android gagal secara tidak sengaja. Dengan cara ini, anda dapat memulihkan fail ini setelah sistem di-boot semula.

Untuk memulihkan fail LOST.DIR dari kad SD:

Langkah 1. Lancarkan EaseUS Data Recovery Wizard pada PC anda dan pilih kad SD anda.

Langkah 2. Klik "Imbas" untuk mula mencari data yang hilang pada kad SD anda ...Baca Lagi >>

Apa Itu LOST.DIR Folder pada Kad SD Android

LOST.DIR adalah folder fail yang dihasilkan oleh OS Android, berfungsi seperti Tong Kitar Semula pada pelantar Windows, di mana anda dibenarkan mengambil fail Android yang dipadamkan seperti dokumen dan foto.

what is lost.dir

Biasanya, telefon atau tablet Android membuat direktori LOST.DIR apabila peranti tiba-tiba dimatikan atau menghadapi masalah berikut:

 • Kilas balik tiba-tiba aplikasi yang sedang berjalan
 • Kerosakan atau pembekuan OS Android yang tidak dijangka
 • Kad SD Android yang tiba-tiba atau mendadak dikeluarkan
 • Cabut kad SD Android semasa proses membaca-tulis berterusan
 • Gangguan secara tidak sengaja semasa memuat turun fail atau aplikasi ke peranti Android

Bagaimana untuk Memulihkan Fail dari LOST.DIR pada Kad SD atau Android (2 Cara)

Apabila sistem Android tiba-tiba gagal atau dimatikan, semua fail yang hilang akan dikumpulkan ke dalam folder ini. Maksudnya, jika berlaku kemalangan, sistem Android akan memulihkan fail semasa sistem seterusnya di-boot semula dan meletakkan fail-fail ini ke dalam direktori Android LOST.DIR. Pada masa yang sama, nama sambungan fail akan diganti dengan nama urutan angka. Jadi, anda tidak dapat mengenali fail ini. Sekiranya anda memadam folder LOST.DIR, folder tersebut akan dibuat semula secara automatik pada boot seterusnya.

Apa yang berlaku sekiranya anda padamkan folder LOST.DIR dari kad SD? Pada dasarnya, tidak ada yang akan berlaku semasa anda memadam folder itu. Tetapi jika anda ingin belajar bagaimana memulihkan fail LOST.DIR, anda boleh terus membaca untuk mendapatkan kaedah pemulihan LOST.DIR. Untuk memulihkan fail LOST.DIR pada kad SD Android, ikuti Kaedah 1 untuk menggunakan perisian pemulihan kad SD yang boleh dipercayai. Untuk mendapatkan fail LOST.DIR dari penyimpanan dalaman Android, rujuk Kaedah 2 dengan perisian pemulihan fail Android praktikal untuk mendapatkan bantuan.

 1. Kaedah 1. Bagaimana untuk Memulihkan Fail LOST.DIR pada Kad SD Android
 2. Kaedah 2. Pulihkan fail LOST.DIR dari Peranti Android

Kaedah 1. Bagaimana untuk Memulihkan Fail LOST.DIR pada Kad SD Android

Seperti LOST.DIR folder akan dihasilkan semula semasa peranti Android boot semula. Oleh itu, tugas yang lebih mendesak adalah mencari fail yang hilang dari folder LOST.DIR. Pertama, muat turun dan pasang perisian pemulihan fail yang boleh dipercayai pada PC anda. Di sini, kami ingin mengesyorkan anda mencuba EaseUS perisian pemulihan data yang mempermudah proses pemulihan dalam 3 langkah.

Seterusnya, anda perlu menyambungkan kad SD telefon atau tablet Android ke PC anda dan ikuti langkah tutorial di bawah untuk mengembalikan semua fail yang hilang:

Berhenti menggunakan kad anda itu, sebaik sahaja anda kehilangan fail di dalamnya. Sekira terus menggunakan kad akan meningkatkan kemungkinan penimpaan data, yang menjadikan data tidak akan dapat dipulihkan semula lagi.

Langkah 1: Sambungkan kad anda ke PC

Masukkan kad ke pembaca kad, dan sambungkan pembaca kad dengan kad didalamnya kepada komputer anda yang berkeadaan baik.

select the sd card and click scan

Langkah 2: Jalankan perisian pemulihan data EaseUS dan imbas kad.

Lancarkan EaseUS Data Recovery Wizard di PC anda dan pilih kad anda di bawah lajur External Devices.

Kemudian klik Scan untuk memulakan pencarian data yang hilang pada kad SD anda sekarang.

find wanted sd card files

Langkah 3: Periksa dan pulihkan data yang hilang.

Anda boleh memeriksa dan melihat fail yang dijumpai dengan mengklik dua kali pada setiap fail tersebut. Kemudian klik Recover untuk menyimpan fail ke lokasi yang selamat di PC anda atau sebarang simpanan luaran. "

recover sd card files

Kaedah 2. Pulihkan fail LOST.DIR dari Peranti Android

Seperti yang anda ketahui bahawa kebanyakan peranti Android tidak perlu lagi menambahkan kad SD luaran untuk memperluas kapasiti penyimpanan peranti. Kira-kira 90% peranti Android hanya mengandungi satu penyimpanan dalaman. Oleh itu, apabila anda memadam atau membuang fail pada peranti Android anda atau membersihkan fail folder LOST.DIR, bagaimana mengembalikan fail yang hilang? Boleh dipercayai Perisian pemulihan data Android adalah pilihan terbaik anda.

EaseUS MobiSaver untuk Android membolehkan anda membawa fail LOST.DIR dan data penting lain yang hilang hanya dengan beberapa klik mudah. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Langkah 1. Sambungkan telefon Android anda ke komputer

Pasang dan jalankan EaseUS MobiSaver untuk Android dan sambungkan telefon Android anda ke komputer dengan kabel USB. Kemudian klik butang "Mula" untuk membiarkan perisian membaca dan menyambungkan peranti anda.

Kerana perisian hanya dapat mengakses peranti Android yang di-root, anda perlu memastikan bahawa telefon anda telah di-root sebelum pemulihan.

Restore lost lost files on Android.

Langkah 2. Imbas telefon Android untuk mencari fail LOST.DIR

Setelah menyambungkan telefon Android anda, perisian akan mengimbas peranti dengan cepat untuk mencari semua data yang tersedia dan yang hilang termasuk mesej dan foto Kik anda yang hilang. Anda boleh mencari LOST.DIR yang hilang dengan memilih jenis fail yang betul.

Restore files from LOST.DIR folder on Android phone.

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan fail LOST.DIR dari telefon Android

Pratonton semua fail yang dapat dipulihkan satu demi satu dan kemudian anda boleh memilih semuanya dalam satu masa. Di sini anda boleh menghidupkan "Hanya paparkan yang dipadam" pilihan untuk menyenaraikan fail yang dihapuskan sahaja.

Akhirnya, anda boleh mengklik "Pulihkan butang untuk mendapatkan fail yang dipilih kembali sekali lagi

LOST.DIR recovery on Android phone.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan komputer, anda boleh menggunakan versi aplikasi EaseUS MobiSaver.

Langkah 1. Lancarkan aplikasi di telefon anda dan mulakan mengimbas kad SD dengan menyentuh butang "MULAI IMBAS".

Langkah 2. Fail yang dipadam kini muncul di skrin.

Langkah 3. Ketik tetapan. Anda boleh menetapkan pilihan untuk membiarkan perisian mengimbas dan memaparkan beberapa saiz fail tertentu, format fail, dll.

Langkah 4. Selepas imbasan, pilih fail yang dipaparkan dan sentuh "Pulihkan". Sentuh ikon mata. Semua fail yang dipulihkan disimpan di sana.

recover lost.dir on using android app

Petua Tambahan - Bagaimana untuk Menyalin Fail yang Dipulihkan ke Folder LOST.DIR

Setelah memulihkan fail LOST.DIR, anda boleh menyimpan fail yang dipulihkan ke folder LOST.DIR pada kad SD luaran Android anda dan boot semula peranti. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai pemulihan data LOST.DIR atau Android, anda boleh menggunakan pilihan Cari atau Layar untuk mencari jawapan di halaman Pemulihan Data Android.

Bagi mereka yang ingin menjadikan fail yang tersedia dapat dibaca atau dikenali dalam folder LOST.DIR, anda boleh mencuba petua di bawah:

Langkah 1. Sambungkan kad SD Android atau peranti Android ke PC anda dan salin folder LOST.DIR ke desktop anda.

Langkah 2. Buka folder LOST.DIR yang disalin dan ubah sambungan fail menjadi yang boleh dikenali.

Contohnya, ubah fail muzik ke .mp3, fail audio ke .mp4, imej ke .jpg, dll. Anda boleh mengulangi langkah satu demi satu untuk membuat fail yang terdapat di LOST.DIR dikenali dan dapat dilaksanakan.

Kesimpulannya

Dalam catatan ini, anda telah mengetahui tentang apa itu LOST.DIR dan bagaimana memulihkan fail dari LOST.DIR. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan, anda boleh menghubungi kami. Selain itu, pemulihan kad SD, perisian pemulihan data EaseUS dapat membantu anda memulihkan fail pemacu keras, memulihkan data dari pemacu yang diformat, dan baiki MP4/MOV/JPG/JPEG/GIF fail dengan senang.

Soalan Lazim untuk LOST.DIR pada Peranti Android

Ramai pengguna Android mungkin mengalami situasi yang sama ketika mereka melayari atau memeriksa penyimpanan Android, mereka menemui folder pelik bernama LOST.DIR? Dan sebahagian daripada anda mungkin mempunyai keraguan yang sama mengenai folder ini seperti yang disenaraikan di sini:

 1. Q 1. Adakah LOST.DIR itu virus?
 2. Q 2. Bolehkah fail LOST.DIR dihapuskan?
 3. Q 3. Bolehkah fail yang hilang dipulihkan?
 4. Q 4. Bagaimana boleh saya mencegah lost.dir?

Sekiranya anda mendesak untuk mempelajari segala-galanya mengenai LOST.DIR atau mempunyai keraguan yang sama mengenai folder ini pada kad SD Android atau penyimpanan dalaman anda, relaks. Baca terus dan anda akan mendapat jawapan lengkap untuk semua soalan ini.

1. Adakah LOST.DIR itu virus?

LOST.DIR bukan virus. Ini adalah folder yang dibuat oleh sistem Android, jadi anda tidak perlu risau sama ada ia akan merosakkan telefon anda.

2. Bolehkah fail LOST.DIR dihapuskan?

Ya! Folder LOSt.DIR dibuat semasa peranti Android di-boot. Setelah peranti dimulakan, semua cache akan diambil ke peranti. Akibatnya, folder biasanya kosong dalam banyak senario.

Oleh itu, anda boleh memadam folder. Tetapi lain kali, apabila anda menghidupkan semula peranti Android anda, folder akan muncul semula.

3. Bolehkah fail yang hilang dipulihkan?

Ya. Tetapi bukan kerja mudah untuk memulihkan fail yang hilang dari LOST.DIR seperti yang anda lakukan dari Tong Kitar Semula Windows. Sebabnya ialah semua fail di LOST.DIR diberi nama dengan nombor rawak dan bukannya nama asal yang diberikan. Anda boleh mengenalinya secara langsung satu persatu. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda memerlukan bantuan penyelesaian pemulihan data yang mahir - perisian pemulihan data EaseUS.

Sekiranya data telah ditimpa secara fizikal pada pemacu cakera keras, secara amnya diandaikan bahawa data sebelumnya tidak lagi mungkin untuk dipulihkan.

4. Bagaimana boleh saya mencegah lost.dir pada telefon Android?

Terdapat dua cara untuk mengelakkan LOST.DIR:

 • Flash telefon atau format kad SD
 • Urus telefon pintar dengan betul - sebelum mengeluarkan kad SD, anda harus menutup semua program dan mematikan telefon anda secara manual untuk mengakhiri proses membaca-menulis.