Cara Memulihkan Data dari Cakera Keras Berformat di Windows 10

Jangan risau jika anda tidak tahu bagaimana memulihkan data dari cakera keras yang diformat di Windows 10. Artikel ini akan membimbing anda untuk memulihkan fail dan data dari pemacu keras yang diformat secara tidak sengaja pada Windows 10 dengan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS dalam 3 langkah.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Feb 21,2022

how to recover formatted partition windows 10

Cara untuk memulihkan fail selepas memformat Windows 10:

Langkah 1. Jangan menambahkan data baru kepada pemacu keras berformat.

Langkah 2. Muat turun dan pasang peranti pemulihan data EaseUS pada Windows komputer.

Langkah 3. Lancarkan perisisan  pemulihan data EaseUS dan pilih partisi berformat untuk imbas.

Langkah 4. Pratonton dan pulihkan fail ke pemacu lain.

ISI KANDUNGAN:
Pemacu keras yang diformat secara tidak sengaja pada Windows 10
Apa yang patut dilakukan selepas memformat partisi pemacu keras
Cara memulihkan fail dari partisi pemacu keras Windows 10 yang diformat secara percuma
Petua untuk melindungi data pemacu keras Windows 10

Terformat pemacu keras Windows 10 secara tidak sengaja

Kes 1: "Saya silap memformat cakera keras saya di Windows 10. Adakah ia masih berkemungkinan untuk memulihkan fail - fail separa akibat pemacu diformat?"

Kes 2: "Salah satu partisi saya diformat selepas mengemaskini Window 10. Ia sangat pelik. Bagaimanakah saya dapat pulihkan partisi berformat Windows 10?”

Pemformatan partisi pemacu keras secara tidak sengaja di Windows 10 adalah salah satu masalah utama yang mungkin berlaku kepada kebanyakan pengguna biasa. Jadi, apa yang harus anda lakukan sekiranya partisi cakera keras anda diformat secara tidak sengaja pada Windows 10? Bolehkah sesiapa menyelesaikan masalah bagaimana memulihkan fail dari partisi Windows 10 yang diformat?

Baca terus, dan anda akan mendapat panduan komprehensif di sini mengenai apa yang patut dilakukan dan bagaimana memulihkan fail yang hilang dari partisi cakera keras Windows 10 yang diformat.

Apa yang Perlu Dilakukan Selepas Memformat Partisi Pemacu Keras

Ia sangat penting untuk fahamkan dengan jelas tentang apa yang harus anda lakukan setelah memformat pemacu keras secara tidak sengaja. Berikut adalah dua petua yang akan membimbing anda untuk memulihkan semua data yang diformat dengan segera di Windows 10.

Pertama. Berhenti menggunakan partisi pemacu keras yang diformat

Sebaik sahaja anda kehilangan fail pada partition pemacu keras setelah memformat, untuk mengelakkan kehilangan data lebih lanjut, harap ingat:

 1. 1. Berhenti menggunakan partisi dengan segera.
 2. 2. Jangan simpan fail baru pada partisi pemacu keras yang diformat.

Kedua. Pulihkan fail dari cakera keras yang diformat dengan perisian pemulihan data yang boleh dipercayai

Sejak ramai pengguna biasanya tidak tahu bagaimana memulihkan fail dari partisi Windows 10 yang diformat, cara terbaik adalah untuk menggunakan perkhidmatan pemulihan data profesional atau perisian pemulihan data untuk bantuan.

Kami mengesyorkan anda mencuba EaseUS Data Recovery Wizard, yang bekerja secara profesional dalam menangani masalah kehilangan data seperti memulihkan fail dari partisi Windows 10 yang diformat.

Bagaimana memilih alat yang terbaik untuk membantu anda? Periksa jadual perbandingan perkhidmatan pemulihan data pemulihan tempatan .vs - Wizard Pemulihan Data EaseUS, dan anda boleh mengenalpasti perisian yang paling sesuai untuk anda:

Perbandingan Perisian Pemulihan Data Pemacu Keras Perkhidmatan Pemulihan Data Tempatan
Pengguna yang Sesuai Pengguna yang terdesak untuk memulihkan semula fail yang hilang dengan segera. Pengguna yang tidak terdesak, tahu sedikit tentang pemulihan data.
Kapasiti Pemulihan Data Tanpa had

Sebilangan data yang kecil untuk pemulihan.

Semakin banyak data yang anda hilang, semakin banyak wang yang perlu anda bayar.

Perlindungan Privasi Selamat untuk melindungi privasi anda Tidak pasti
Jangka masa

Beberapa minit. (3-5 minit atau lebih.)

Ia bergantung kepada berapa banyak data yang telah anda simpan pada peranti.

1 - 2 minggu
Kos Untuk pengguna Windows: $ 69.95
Untuk pengguna Mac: $ 89.95
Ratus hingga ribuan dolar

Cara Memulihkan Data dari Cakera Keras Berformat di Windows 10 Percuma

Sekiranya anda lebih suka penyelesaian percuma,Wizard Pemulihan Data EaseUS Edisi Percumadapat menolong. Ia membolehkan anda memulihkan fail sehingga 2GB dari partisi yang diformat secara percuma.

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Bagi memulihkan fail tanpa had, naik taraf ke edisi pro dan aktifkan perisian ini terlebih dahulu. Anda boleh meminta bantuan dalam talian setiap kali anda memerlukan dari pasukan sokongan teknikal kami sebagai pengguna berbayar.

Panduan 3 langkah untuk memulihkan data pemacu keras berformat Windows 10

Adakah Anda Memerlukan Perkhidmatan Pemulihan Data Khusus?
Anda berkemungkinan memerlukan bantuan lebih lanjut untuk situasi kehilangan data yang sukar seperti memformat semula pemacu, cakera RAW, kehilangan partition, kegagalan pembahagian semula, dan ralat sistem boot . Berunding dengan Pakar Pemulihan Data EaseUS untuk perkhidmatan pemulihan manual satu -persatu yang menjimatkan kos. Mereka boleh menawarkan perkhidmatan berikut setelah membuat diagnosis PERCUMA:
1. Nyahformat pemacu
2. Baiki RAID, cakera RAW , atau sistem operasi
3.Pulihkan partisi yang hilang (yang tidak dapat dipulihkan oleh perisian)

Petua untuk Melindungi Data Pemacu Keras Windows 10

Selepas mengikuti tiga langkah di atas dengan bantuan EaseUS Data Recovery Wizard, semua fail kehilangan anda akan dipulihkan semula. Namun, cara terbaik untuk melindungi data anda tidak hanya bergantung pada perisian pemulihan untuk memulihkan fail selepas berformat atau dihapus.

Mempunyai rancangan untuk melindungi data anda sepenuhnya daripada kerugian semua jenis bencana juga penting . Rujuk petua di bawah, dan anda dapat mengetahui apa yang harus dilakukan untuk melindungi data Windows 10:

1. Sandarkan Windows 10 secara berkala

 1. Nota: Mempunyai sandaran fail dan data penting pada Windows 10 dengan kerap akan menyelamatkan anda dari kehilangan data secara tiba-tiba, kerosakan sistem, atau masalah lain.

Anda boleh menggunakan Sejarah Fail Windows 10 atau perisian sandaran untuk mendapatkan bantuan. Di sini, anda boleh mencuba Sandaran EaseUS Todo, yang membolehkan pengguna membuat sandaran secara selektif, keseluruhan partisi pemacu keras, dan bahkan juga sistem yang sedang berjalan hanya dalam 3 langkah mudah:

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive
2

Untuk keselamatan, putuskan sambungan peranti simpanan fizikal yang anda gunakan sebagai pemacu sandaran setelah proses sandaran selesai.

NOTIS: Jangan simpan sandaran anda pada pemacu sumber atau cakera. Simpannya ke cakera lain atau cakera keras luaran.

2. Gunakan perisian pembersih virus profesional

Lancarkan perisian pembersih virus untuk membersihkan virus dan perisian hasad yang ada untuk melindungi data dan komputer anda.

3. Pilih alat pemulihan data yang cekap - EaseUS Data Recovery Wizard

Berhenti menggunakan peranti sumber setelah anda kehilangan fail kerana penghapusan, pemformatan, atau sebab lain. Terapkan perisian pemulihan data EaseUS untuk menyelesaikan masalah kehilangan data, seperti memulihkan partisi yang hilang. EaseUS Data Recovery Wizard adalah salah satu perisian pemulihan data Windows 10 terbaik yang dapat memulihkan fail yang hilang dari cakera keras Windows 10 dan memulihkan data yang diformat dan tidak dapat diakses. Ia dapat memulihkan semua jenis fail yang hilang dari cakera keras atau peranti storan.

Soalan Lazim Tentang Cara Memulihkan Fail Selepas Format Windows 10

Berikut adalah beberapa soalan berkaitan mengenai cara memulihkan fail dari cakera keras yang diformat di Windows 10. Terus membaca secara mendalam.

Adakah mungkin untuk memulihkan data dari cakera keras yang rosak?

Wizard Pemulihan Data EaseUS dapat memulihkan fail dalam pelbagai situasi yang kompleks, termasuk cakera keras yang rosak. Lebih-lebih lagi, ia boleh memulihkan data dari cakera keras mati yang tidak akan boot. Anda boleh menghasilkan pemacu yang dapat di-boot untuk dijalankan pada cakera keras yang rosak atau mati dan memulihkan data.

Langkah 1. Muat turun EaseUS Data Recovery Wizard WinPE Edition di komputer anda.

Langkah 2. Pilih cakera keras yang anda mahu pulihkan. Klik butang Imbas.

Langkah 3. Pratonton fail dan klik Pulihkan untuk memulihkan data.

Bagaimana saya memulihkan fail dari cakera keras Windows 10 yang diformat?

Langkah pemulihan berformat Windows 10.

Langkah 1. Muat turun dan jalankan Wizard Pemulihan Data EaseUS pada PC Windows 10 anda. Pilih cakera keras yang diformat untuk diimbas.

Langkah 2. Pilih jenis fail yang anda mahu pulihkan.

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan fail yang hilang.

Bagaimana saya dapat memulihkan fail dari cakera keras yang diformat secara percuma?

Untuk memulihkan fail yang dipadam atau memulihkan fail dari cakera keras yang diformat secara percuma, anda boleh menggunakan perisian pemulihan cakera keras EaseUS versi percuma. Ia membolehkan anda memulihkan cakera keras yang diformat secara percuma dalam sistem fail yang berbeza, seperti FAT (FAT12 / FAT16 / FAT32), exFAT, NTFS, NTFS5, ext2, ext3, HFS +, dan ReFS.

Ia membolehkan anda memulihkan data yang hilang pada komputer riba, PC, cakera keras, cakera luaran, SSD, pemacu USB, kad memori, dan sebagainya.

Apakah perisian pemulihan cakera keras yang terbaik?

Sekiranya anda kehilangan data dan ingin memulihkan fail yang dipadam, cuba 15 perisian pemulihan pemacu keras terbaik:

 • Wizard Pemulihan Data EaseUS
 • Stellar Data Recovery
 • Disk Drill
 • Recuva
 • Pulihkan Fail Saya
 • Acronis Revive
 • R-Studio
 • Penyelamat Data
 • OnTrack EasyRecovery
 • Perisian Pemulihan Data yang Bijak
 • Banyak lagi...