Fail Lesap dan Hilang dari Pemacu Keras

Mengapa fail atau folder tiba-tiba hilang dari pemacu keras komputer tanpa menghapus atau memformat cakera? Di mana untuk mendapatkannya kembali? Berikut adalah 4 cara untuk memperbaiki ralat fail dan folder yang hilang pada pemacu keras anda pada Windows.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Sep 16,2021

Mengapa fail atau folder tiba-tiba hilang dari pemacu keras komputer tanpa menghapus atau memformat cakera? Di mana untuk mendapatkannya kembali? Berikut adalah 4 cara untuk memperbaiki ralat fail dan folder yang hilang pada pemacu keras anda pada Windows 10, 8 dan 7 dengan mudah.

Fail Hilang dari Pemacu Keras Saya di Windows 10

"Saya mengemas kini Windows 10 pagi ini. Setelah menghidupkan semula komputer saya, saya dapati semua fail peribadi saya hilang! Adakah kemas kini Windows 10 memadamkan fail saya? Saya sangat risau sekarang. Tolong bantu saya mencari fail yang hilang."

Sebenarnya, fail yang hilang seperti ini biasa di setiap versi Windows. Tidak dengan menghapus, membuang partisi, atau memformat cakera, komputer fail dan folder hilang secara automatik dari Desktop, Perpustakaan, Rol Kamera, Gambar, dan Video.

Jangan risau. Dalam panduan langkah demi langkah ini, anda akan mendapat 8 cara untuk memulihkan fail yang hilang.

Penyelesaian Berkesan Penyelesaian Langkah demi langkah
Pembaikan 1. (Cepat & Mudah) Gunakan Perisian Pemulihan Data EaseUS Lancarkan Perisian Pemulihan Data EaseUS ...Langkah-langkah Penuh
Pembaikan 2. 7 Cara Lain

Tunjukkan Fail & Folder Tersembunyi ...Langkah-langkah Penuh
Tukar ke Akaun Pengguna Lama Anda ...Langkah-langkah Penuh
Periksa Pemacu Keras Anda ...Langkah-langkah Penuh
Lebih banyak cara ...Langkah-langkah Penuh

Mengapa Fail Komputer Tiba-tiba Hilang

Untuk mencari cara untuk memulihkan barang yang hilang di komputer anda, anda perlu mengetahui bagaimana barang tersebut hilang. Berikut adalah situasi yang paling biasa di mana anda mungkin kehilangan fail pengguna atau dokumen peribadi, gambar, video, program yang dipasang, permainan, dll tanpa notis.

Sebaik sahaja memahami bagaimana fail anda hilang, pilih salah satu kaedah berikut untuk memulihkan fail & folder yang dihapus, disembunyikan, atau hilang tanpa sedar di Windows 10 tanpa masalah. Pada bahagian seterusnya, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana memulihkan fail yang hilang dari pemacu keras komputer.

Kaedah 1. Pulihkan Fail yang Hilang oleh Perisian Pemulihan Data EaseUS

Kami meletakkan EaseUS perisian pemulihan cakera keras pihak ketiga utama sekali untuk membantu anda memulihkan data yang hilang kerana ia dapat memulihkan fail yang hilang dalam banyak keadaan, termasuk yang disebutkan di atas.

Bagaimana untuk Memulihkan Fail yang Hilang dari Pemacu Keras

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Kaedah 2. Tunjukkan Fail & Folder Tersembunyi

Mungkin ada kemungkinan fail komputer anda tidak kelihatan, disembunyikan secara senyap. Anda harus memeriksa fail dan folder tersembunyi.

Langkah 1: Pergi ke "PC ini" dan klik dua kali untuk membuka pemacu keras anda.

Langkah 2: Klik "Lihat". Di bahagian Tunjukkan/Sembunyikan, pastikan "Item tersembunyi" dipilih.

 show hidden files

Semua barang yang tersembunyi, atau mungkin yang hilang, kini harus muncul semula.

Kaedah 3. Tukar ke Akaun Pengguna Lama Anda

Anda mungkin tidak percaya bahawa kadangkala kemas kini Windows 10 membuat akaun pengguna baru, yang ditetapkan sebagai akaun yang diberi. Oleh kerana anda tidak menyedari perbezaan akaun, perkara aneh berlaku: "fail komputer tiba-tiba hilang", "semua fail saya hilang" ...

Langkah 1: Pergi ke "Tetapan" -> "Akaun". Di sana anda harus dapat mencari akaun pengguna lama anda.

Langkah 2: Klik pada akaun lama anda untuk menukarnya.

Fail yang hilang akan muncul semula.

Kaedah 4. Periksa Pemacu Keras Anda

Fail anda juga boleh hilang jika pemacu keras anda rosak. Anda mesti memeriksa pemacu keras anda untuk memperbaikinya:

Langkah 1: Buka "PC Ini/Komputer", klik kanan cakera keras atau partisi yang anda ingin periksa dan klik "Properties".

Langkah 2: Pilih "Alat" dan klik "Periksa" di bawah Pemeriksaan-ralat.

Langkah 3: Dialog Pilihan Periksa Cakera akan muncul dan pilih salah satu daripada pilihan berikut untuk memeriksa dan membaiki cakera keras.

Langkah 4: Pilih dan tandakan kedua-dua "Baiki ralat sistem fail secara automatik" dan "Imbasan dan cubaan pemulihan back sector", kemudian klik "Mula"

check hard disk drive

Kaedah 5. Periksa Folder Pengguna

Dalam kes lain, fail anda kemungkinan akan berubah lokasi semasa fail hilang dari komputer berlaku.

Ikuti lokasi direktori untuk memeriksa folder pengguna di PC anda:PC ini> Cakera Setempat (C :)> Pengguna> Awam

Sekiranya anda tidak menemui fail anda, anda juga boleh mengikuti lokasi direktori lain:PC ini> Cakera Setempat (C :)> Pengguna> Nama Pengguna> Dokumen

Kaedah 6. Cari Fail Anda dengan Salinan Sandaran

Sudahkah anda membuat rancangan sandaran untuk PC anda? Sekiranya anda telah menyandarkan fail penting anda, pergi dan periksa folder sandaran anda untuk mencari fail dan folder yang hilang. Sekiranya sebaliknya, anda mungkin perlu membaca kaedah lain. Untuk sandaran data, kami sangat mengesyorkan EaseUS Todo Backup.

Langkah 1:Buka EaseUS Todo Backup dan pilih "File" sebagai mod sandaran.ode.

Anda berkemungkinan mempunyai sejumlah besar data penting untuk dilindungi sementara masa berjalan, seperti dokumen, gambar, muzik, dan video, dan lain-lain. Kebiasaan sikap yang baik adalah untuk mempunyai sandaran secara berkala. Fail Sandaran merupakan salah satu pilihan terbaik bagi anda untuk mengatasi kehilangan data yang tidak dijangka.

Langkah 2:Pilih fail yang anda mahu sandarkan.

Tandakan pilihan di sudut kiri atas bernama User Defined, anda boleh menyemak imbas untuk membuat sandaran satu atau beberapa jenis fail tertentu di komputer atau peranti storan luaran anda.

click file backup to back up files

Langkah 3:Pilih destinasi untuk menyimpan fail sandaran anda.

Sebaiknya membuat fail sandaran di beberapa media storan lain atau di pemacu lain. Sekiranya tidak, berkemungkinan ada risiko fail sandaran rosak ataupun musnah.

Langkah 4:Klik "Teruskan" untuk melaksanakan operasi anda.

Kaedah 7. Matikan Permulaan Pantas

Permulaan pantas adalah salah satu sebab yang menyebabkan fail anda hilang di Windows 10. Untuk mengatasi "masalah fail hilang", kami mencadangkan untuk menutup Permulaan Pantas. Periksa langkah-langkahnya dan lihat ia berfungsi:

Langkah 1. Masukkan Power Options pada kotak carian. Pilihlah. (Atau anda boleh menekan Windows + X dan pilih Pilihan Kuasa pada baris kedua.)

Langkah 2. Pilih Pilih apa yang dilakukan oleh butang kuasa.

file disappeared - power option 1

Langkah 3. Pilih Ubah tetapan yang tidak tersedia pada masa ini.

file disappeared - power option 2

Langkah 4. Bergerak ke halaman seterusnya, batal klik Hidupkan permulaan pantas.

file disappeared - power option 3

Kaedah 8. Tukar Pilihan Pengindeksan

Perubahan pilihan indeks boleh didapati untuk memeriksa rawak pada fail atau folder. Sekiranya fail rawak anda hilang, langkah-langkah di bawah mungkin berguna:

Langkah 1. Masukkan Indexing Optionspada kotak carian.

Langkah 2. Klik padanya dan tetingkap muncul. Pilih Lanjutan.

file disappeared - indexing option 1

Langkah 3. Di bawah tab Pengaturan Pengindeksan, beralih ke bahagian Penyelesaian Masalah, klik pada Bina semula.

file disappeared - indexing option 2

Cari Fail Anda yang Hilang dengan Kelajuan Cepat

Dalam artikel ini, kami telah memperkenalkan 8 cara untuk memperbaiki masalah "fail hilang dari pemacu keras". Cara-cara ini dapat berfungsi dengan baik, yang pertama, EaseUS Data Recovery Wizard adalah penyelesaian yang berterus terang. Untuk mengembalikan data anda, percayai EaseUS.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila klik ikon sembang langsung di sebelah kanan. Atau, anda boleh menghantar e-mel kepada kami: [email protected]