Alat Penghilang Pintasan Virus Percuma

Pintasan virus menyusup ke peranti penyimpanan dan menggantikan semua fail dengan jalan pintas sehingga anda tidak dapat mengakses kandungan fail. Nasib baik fail pintasaan virus dapat dikeluarkan dengan perintah- baris input. Jika virus itu wujud di PC anda, anda perlu mesti mencari dan mengalih keluar sebarang proses berkaitan virus. Sebaik sahaja anda mengalih keluar pintasan virus, muat turun perisian pemulihan data untuk menyemak sebarang data yang telah hilang.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Nov 05,2021

Pintasan Virus

Pintasan Virus adalah perisian hasad yang menyusahkan dan boleh menjangkiti pemacu keras komputer, pemacu kilat USB, pemacu pen, dan kad SD. Virus ini akan berpindah ke peranti penyimpanan setiap kali ia disambungkan ke alat yang dijangkiti. Anda juga boleh menjangkiti komputer dengan menjalankan fail .exe yang mengandungi virus. Virus jalan pintas menyembunyikan semua fail dalam partisi atau pemacu keras yang dijangkiti dan menggantikan nama fail yang sama melalui jalan pintas. Apabila anda membuka salah satu jalan pintas ini, virus itu mereplikasinya dan menembusi secara lebih mendalam ke peranti storan anda.

Virus ini bukan sahaja mengecewakan, tetapi juga dapat menyebarkan maklumat peribadi dari komputer atau peranti penyimpanan anda, jadi ia sangat penting untuk menyingkirkan virus pintasan dengan cepat. Nasib baik ia masih boleh untuk memulihkan fail dari virus pintasan tanpa kerosakan yang berpanjangan, dan kesemuanya boleh dilakukan secara percuma dengan perisian binaan - dalam Windows .

Alat Penyingkiran Pintasan Virus Percuma

Terdapat beberapa produk perisian pihak ketiga dengan tujuan yang sama, tetapi alat penghilang pintasan virus terbaik adalah percuma dan sudah tersedia di PC Windows: Perintah Prompt (CMD). Dengan CMD, anda boleh menyingkirkan fail pintasan virus dari mana-mana pemacu pada PC anda. Dengan menentukan huruf pemacu, anda dapat menyingkirkan virus sekali-sekala di pemacu keras anda, pemacu kilat USB, pemacu pen, kad SD, atau mana-mana peranti storan yang disambungkan ke PC anda.

Buang Pintasan Virus

Virus jalan pintas itu menyusahkan dan boleh melekat pada proses permulaan sistem anda. Oleh itu, selain membuang fail pintasan virus dengan penghilang virus pintasan CMD, anda juga mesti memeriksa pendaftaran untuk matikan proses ini, jikalau tidak virus itu mungkin muncul lagi. Proses penyingkiran adalah seperti berikut:

Penting untuk diingat bahawa virus menyebar ke alat penyimpanan setiap kali ia disambungkan ke peranti yang dijangkiti. Anda mesti membuang fail virus pintasan terlebih dahulu melalui cmd dari peranti storan luaran yang dijangkiti, kemudian cakera keras dalaman anda.

1. Menyingkirkan Fail Virus Pintasan dengan CMD

Amaran
Perintah Prompt adalah alat yang hebat. Berhati-hatilah semasa menggunakan cmd dan hanya gunakan arahan input dari sumber yang dipercayai jika anda tidak pasti cara mengendalikannya sendiri. Penggunaan CMD yang tidak betul boleh mengakibatkan kerosakan serius pada sistem anda. Sandarkan sistem anda untuk mengelakkan kerosakan.

Step 1: Klik kanan pada "Mula" dan pilih "Command Prompt (Admin)".

Step 2: Log masuk dengan akaun dan kata laluan Pentadbir anda jika sistem meminta.

Step 3: Taip: attrib -h -r -s /s /d D:\*.*dan tekan "Masuk". (Ganti D: dengan huruf pemacu lokasi di mana fail virus ada.)

Step 4: Taip: del autorun.inf dan tekan "Masuk".

Sekiranya anda dijangkiti virus lain, ganti autorun.inf dengan pelanjutan virus lain seperti * .ink, * .exe, atau * .vbm sehingga masing-masing memadam fail yang mencurigakan itu. Pada ketika ini, anda telah membuang virus pintasan dari peranti storan anda dan seharusnya dapat melihat dan menggunakan data secara normal.

Notis:
Sekiranya anda masih tidak dapat melihat atau mengakses fail yang disimpan pada peranti yang dijangkiti sebelumnya, pergi ke bahagian pemulihan fail tambahanuntuk mendapatkan kembali data anda dengan cepat.

2. Keluarkan Proses Pintasan dari Pendaftaran

Sekiranya hanya peranti storan anda yang dijangkiti, dan bukan komputer anda, langkah ini tidak diperlukan. Namun, ia dapat memberi ketenangan bahawa virus itu tidak tersembunyi di PC anda.

Langkah 1: Tekan Win + R dan taip:regedit untuk memasukkan pendaftaran.

Langkah 2:Pandu arah keHKEY_CURRENT_USER> Software > Microsoft > Windows > CurrentVersion> Run.

Langkah 3: Cari nama fail yang mencurigakan dalam senarai. Cari nama mana-mana proses virus yang disyaki yang anda lihat dan hapus proses yang diketahui sebagai perisian hasad. Berhati-hatilah untuk tidak menghapus proses bukan-virus yang penting.

  • Virus pintas sering kali masuk ke aplikasi permulaan PC anda, jadi penting juga untuk memeriksa di sana:

Langkah 4: Tekan Win + R dan taip:msconfig kemudian klik "OK".

Langkah 5:Pada Permulaan, matikan semuanya kecuali aplikasi dan perisian antivirus yang dipercayai.

Langkah 6:Kemudian mulakan semula komputer anda.

3. (Pilihan) Sisa Virus Pintasan Pembersihan dengan Perisian Antivirus

Walaupun perisian antivirus biasanya tidak mampu menghapus virus pintas dengan sendirinya, ia dapat berfungsi sebagai jaminan ganda bahawa tidak ada sisa virus di PC anda. Muat turun dan pasang perisian antivirus untuk mengimbas PC Windows anda. Beberapa akan lebih berkesan daripada yang lain untuk penyediaan perkakasan anda, jadi anda boleh mencuba lebih dari satu jika anda mahu. Berikut adalah senarai perisian antivirus yang disyorkan untuk membuang virus Jalan pintas.

  • Alat Pembuangan Trojan.
  • Betulkan folder pintasan virus
  • Malwarebytes Anti-Malware.

Tambahan: Pulihkan Fail Setelah Menghapus Virus Pintasan

Dalam proses mengeluarkan virus pintasan dari PC anda atau peranti storan luaran, mungkin terdapat penghapusan beberapa fail bebas virus secara tidak disengajakan. Anda harus menyemak peranti anda untuk melihat ada folder atau fail yang hilang. Ia merupakan tugas sementara yang penting dan tanpa ralat untuk menjelajahi keseluruhan pemacu keras secara manual untuk mencari beberapa fail yang berpotensi hilang.

Bagi mengurangkan ketegangan ini, gunakan perisian pemulihan data untuk mencari fail anda yang hilang. EaseUS Data Recovery Wizard mmengimbas kandungan data cakera anda dengan mendalam untuk mencari semua data yang hilang akibat serangan virus, penghapusan, atau pemformatan. Muat turun secara percuma untuk mengetahui sama ada anda kehilangan fail.

Sekiranya anda hanya kehilangan beberapa fail, anda boleh memulihkannya secara percuma. Versi percuma membolehkan anda memulihkan data sehingga 2GB dan pratonton sebilangan besar fail untuk memeriksa kualitinya.Untuk pemulihan tanpa had,naik taraf ke versi Pro.

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive