Bagaimana untuk Memperbaiki/Menukar Pemacu Keras Luaran RAW ke NTFS tanpa Kehilangan Data

Adakah pemacu keras luaran anda tiba-tiba menjadi RAW dan komputer terus meminta anda memformat pemacu? Sekiranya anda tidak mahu memformat peranti penyimpanan RAW menjadi NTFS dan kehilangan data penting, cari kaedah profesional untuk menukar pemacu kera

Isi kandungan

Updated by Cedric on Feb 24,2022
KANDUNGAN HALAMAN:
Apakah Pemacu Keras RAW?
Pulihkan Data dari Pemacu Keras Luaran RAW (3 langkah)
2 Cara Memperbaiki dan Menukar Pemacu Keras Luaran dari RAW ke NTFS
Petua untuk Mencegah Peranti Penyimpanan Menjadi RAW

"Hai, kawan-kawan. Adakah anda tahu bagaimana menukar pemacu keras luaran RAW menjadi NTFS? Pemacu keras luaran Seagate saya menunjukkan sebagai RAW di PC saya dan saya mempunyai beberapa dokumen yang sangat berguna yang disimpan di pemacu.Komputer terus meminta saya memformat pemacu. Tetapi saya tidak mahu.

Oleh itu, saya tertanya-tanya jika ada di antara anda yang boleh memberitahu saya bagaimana memulihkan data dari pemacu keras luaran RAW dan membetulkan atau menukar pemacu keras RAW ke NTFS? "

External hard drive becomes raw.

Apakah Pemacu Keras RAW?

Apabila peranti penyimpanan dipaparkan sebagai RAW dalam pengurusan cakera, ini bermaksud bahawa pemacu itu belum diformat ke sistem fail apa pun yang dapat dibaca. Dengan kata lain, apabila pemacu keras atau pemacu keras luaran anda menjadi RAW, komputer Windows tidak dapat membaca atau mengakses pemacu itu. Akibatnya, anda tidak dapat membuka pemacu itu dan menggunakan data anda.

Jadi bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini, menukar kembali pemacu keras luaran RAW anda ke NTFS tanpa kehilangan data? Cari jawapan di bawah.

Bahagian 1. Pulihkan Data dari Pemacu Keras Luaran RAW (3 langkah)

Sorotan: Pulihkan data terlebih dahulu, lindungi data berharga daripada dikeluarkan atau dihapuskan semasa memperbaiki pemacu keras luaran RAW ke NTFS.

Oleh kerana penyelesaian paling berkesan yang berfungsi untuk memperbaiki pemacu keras luaran RAW ke NTFS akan menyebabkan kehilangan data, kami mengesyorkan agar anda memulihkan data dari pemacu RAW terlebih dahulu untuk mengelakkan kehilangan data yang tidak perlu berlaku.

Untuk melakukannya, anda memerlukan perisian pemulihan data profesional yang menyokong pemulihan RAW. EaseUS perisian pemulihan data pemacu keras - Data Recovery Wizard dapat membantu anda memulihkan data sepenuhnya dari peranti RAW, termasuk pemacu keras komputer RAW, pemacu keras luaran RAW, RAW USB, dll.

Sekiranya data anda yang disimpan pada peranti adalah kurang dari 2GB, EaseUS Data Recovery Wizard Edisi Percuma adalah sedia membantu. Untuk pemulihan fail tanpa had, pengaktifan diperlukan dalam perisian ini.

Tutorial Video: Tukar Pemacu Keras Luaran RAW ke NTFS tanpa Kehilangan Data

Ikuti 3 langkah di bawah ini untuk membiarkan perisian pemulihan data EaseUS mengambil data pemacu keras luaran sekarang:

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Sekiranya anda tidak mahu memformat pemacu, anda boleh mengikuti Bahagian 2 untuk menukar oemacu keras luaran RAW ke NTFS.

Adakah Anda Memerlukan Perkhidmatan Pemulihan Data Khusus?
Anda mungkin memerlukan bantuan lebih lanjut untuk situasi kehilangan data yang sukar seperti memformat semula pemacu, cakera RAW, kehilangan partisi, kegagalan memperpartisikan semula dan ralat boot sistem. Rujuk dengan Pakar Pemulihan Data EaseUS untuk perkhidmatan pemulihan manual satu dengan satu yang perpatutan kos. Mereka boleh menawarkan perkhidmatan berikut selepas diagnosis PERCUMA:
1. Nyahformat pemacu
2. Baiki RAID, Pemacu RAW atau sistem operasi
3. Pulihkan partisi yang hilang (yang mana tidak dapat dipulihkan oleh perisian)

Bahagian 2. Betulkan dan Tukar Pemacu Keras Luaran RAW ke NTFS

Sorotan: Betulkan dan tukar pemacu keras luaran RAW atau pemacu keras dalaman ke NTFS, percuma.

Apabila peranti penyimpanan menjadi RAW, pemformatan adalah cara paling langsung untuk menukar sistem fail RAW menjadi NTFS, FAT32, dll. Cara lain untuk menjalankan operasi adalah menukar RAW ke NTFS.

Anda akan menemui dua kaedah praktikal untuk memperbaiki masalah pemacu keras luaran RAW ke NTFS diberikut. Ambil satu dan ikuti langkah terperinci di bawah untuk menjadikan peranti anda dapat diakses semula.

Kaedah 1. Tukarkan Pemacu RAW ke NTFS dengan CMD perintah Clean

Perintah CMD adalah alat bawaan Windows yang berfungsi untuk menyelesaikan masalah pemacu keras RAW untuk anda dengan perintahnya Clean. Perhatian bahawa untuk melakukannya, ia akan menghapus partisi pada pemacu keras luaran RAW terlebih dahulu dan kemudian membuat partisi yang baru, menjadikan peranti dapat digunakan lagi.

Pastikan anda telah mengikuti Bahagian 1 dan memulihkan semua data berharga anda dari pemacu RAW terlebih dahulu. Kaedah ini juga digunakan untuk menukar RAW ke NTFS, RAW ke FAT32 tanpa memformat sebarang cakera atau pemacu:

Langkah 1: Taip cmd di kotak carian dan klik kanan pada Arahan Prompt, pilih "Jalankan sebagai Pentadbir".

Langkah 2: Taip diskpart dan tekan "Enter".

Run cmd command tool to fix raw external hard drive.

Langkah 3:Taip list disk untuk menyenaraikan semua pemacu yang ada dan tekan "Enter".

Taip select disk *(ganti * dengan huruf pemacu keras luaran RAW) dan tekan Enter.

Langkah 4: Taip clean untuk membersihkan pemacu keras luaran RAW yang dipilih dan tekan "Enter".

Clean RAW hard drive.

Langkah 5: Taip create partition primary dan tekan "Enter".

Langkah 6:Taip format fs=ntfs dan tekan Enter. (Perintah ini akan mengubah pemacu anda dari RAW ke NTFS, menjadikannya dapat diakses semula)

Set new partition file system on external hard drive.

Langkah 7: Taip assign letter=* untuk menetapkan huruf pemacu ke pemacu dan tekan "Enter". (Ganti * dengan huruf pemacu baru.)

Selepas ini, taip exit untuk tutup DiskPart.

Kini pemacu keras luaran RAW anda akan tersedia untuk anda menyimpan data lagi.

Kaedah 2. Tukarkan Pemacu RAW ke NTFS dengan Menggunakan Perintah CHKDSK

Kecuali untuk perintah CMD Clean, anda juga dapat menjalankan perintah CHKDSK pada pemacu keras luaran RAW anda untuk memperbaiki ralat sistem fail.

Menurut beberapa profesional, apabila peranti penyimpanan mengandungi ralat sistem fail, ia juga akan ditunjukkan sebagai RAW dalam pengurusan cakera, tidak membenarkan Windows untuk membaca atau mengaksesnya.

Perintah CMD Windows dengan perintah CHKDSK akan bersedia untuk memperbaiki ralat ini. Ikuti langkah-langkahnya dengan teliti dan pelajari cara memperbaiki pemacu keras luaran RAW tanpa memformat:

Langkah 1. Taip cmd di kotak carian, dan klik kanan "Prompt Perintah" dan pilih "Jalankan sebagai pentadbir".

Langkah 2. Masukkan arahan berikut dan tekan Enter: chkdsk c: /f /r /x

Ganti C: dengan huruf pemacu keras luaran RAW anda.

Check disk raw file system error

Apabila anda telah selesaikan prosesnya, buka semula Pengurusan Cakera untuk memeriksa sama ada pemacu keras luaran anda bukan dengan RAW sekarang.

Selain menjalankan perintah CMD CHKDSK, anda juga dapat menjalankan pihak ketiga perisian pembaikan sistem fail seperti EaseUS Partition Master dengan ciri Periksa Sistem Fail untuk mendapatkan bantuan.

Petua untuk Mencegah Peranti Penyimpanan Menjadi RAW

Bagaimana anda mengelakkan peranti media penyimpanan anda dari menjadi RAW? Ketahui puncanya terlebih dahulu:

Mengapa Pemacu Keras Saya dalam Format RAW?

Mengetahui sebab-sebabnya akan sangat membantu kita untuk mengelakkan pemacu keras luaran menjadi RAW. Berikut adalah senarai sebab yang menyebabkan peranti anda RAW :

  • Sistem fail rosak.
  • OS semasa tidak menyokong sistem fail tersebut.
  • Akses ke pemacu keras luaran ditolak.
  • Operasi yang tidak teratur pada pemacu keras luaran.
  • Serangan Virus.

Bagaimana untuk Mencegah Pemacu Keras Luaran dari Menjadi RAW

Berikut adalah 4 petua untuk melindungi peranti anda daripada menjadi RAW:

  1. 1. Gunakan peranti penyimpanan dengan teratur: pasangkan dan nyahpasang peranti dari PC dengan langkah operasi yang betul.
  2. 2. Gunakan perisian anti-virus untuk mengimbas dan membersihkan virus pada peranti penyimpanan dan PC dengan kerap.
  3. 3. Gunakan CMD atau alat pengurus partisi - seperti EaseUS Partition Master untuk mengimbas dan memperbaiki ralat cakera.
  4. 4. Sandarkan data penting secara berkala.

Pengakhir Kata

Di halaman ini, kami menyediakan satu perisian pemulihan data yang boleh dipercayai dengan arahan percuma CMD untuk membantu anda memperbaiki pemacu keras luaran RAW ke NTFS tanpa memformat.

Untuk menjadikan pemacu RAW anda boleh dibuka semula, anda perlu memulihkan data dari pemacu keras luaran RAW terlebih dahulu. Kemudian gunakan arahan CMD atau perisian pengurusan cakera pihak ketiga untuk menukar peranti RAW ke NTFS.

Perhatian bahawa jika penyimpanan anda bukan RAW tetapi sistem fail peranti anda tidak disokong oleh Windows, misalnya, SD mempunyai sistem fail yang tidak disokong, anda perlu memformatnya ke yang dikenali, seperti NTFS, FAT32, atau exFAT, dll.