[Selesai] Folder Dokumen Saya Hilang dari Windows 10

Adakah folder Dokumen atau folder lalai Windows anda hilang tanpa sebab? Adakah anda mempunyai penyelesaian yang berkesan untuk mendapatkan kembali folder Dokumen yang hilang? Sekiranya tidak, anda berada di tempat yang betul. Catatan ini menunjukkan kepada anda cara memulihkan folder Dokumen yang hilang atau terpadam secara tidak sengaja dengan mudah. Ikuti butiran dan pulihkan folder Dokumen dalam Windows 10.

Isi kandungan

Updated by Cedric on Nov 17,2021

Apakah Folder Dokumen di Windows 10

Jangan keliru dengan dokumen bertulis, folder Dokumen atau Dokumen Saya adalah sistem folder khas untuk menyimpan dokumen peribadi dalam folder Microsoft Windows 10/8/7. Anda boleh mencari folder Dokumen melalui cara ini: C:\Users\UserName\Documents. Dan beberapa folder sistem lain juga boleh didapati sini, seperti Muat turun, Muzik, Gambar, dan Kegemaran.

Walau bagaimanapun, folder Dokumen beserta fail di dalamnya akan hilang akibat penghapusan secara tidak sengaja, masalah pergeseran lokasi, pemformatan pemacu keras, masalah sistem, atau masalah lain. Sekiranya anda mengalami masalah Windows 10 folder dokumen, gunakan  perisian pemulihan data yang disyorkan seperti di bawah untuk memulihkan folder Dokumen dan failnya yang hilang. Sekiranya anda hanya perlu medapat kembali folder Dokumen, tidak termasuk fail, anda boleh melangkau ke Penyelesaian 2 untuk membuatnya dengan langkah terperinci. 

documents folder is missing

Penyelesaian 1. Cara Memulihkan Folder dan Fail Dokumen

Apa - apapun alasan yang menyebabkan folder Dokumen hilang pada Windows 10, anda perlu melakukan pemulihan data yang cepat selagi anda ingin kembalikan data anda semula. Pemulihan data EaseUSmenawarkan anda penyelesaian yang mudah dan dipercayai untuk memulihkan folder Dokumen serta semua fail dalam tiga langkah.Namun kecuali untuk pemulihan data dari HDD / SSD, EaseUS Data Recovery Wizard juga membolehkan anda memulihkan fail yang dipadam dari pemacu denyar USB,pemacu keras luaran, pemacu pen, kad SD, kad mikro, pemain muzik, dll.

Sekarang ikuti butiran di bawah untuk mendapatkan semula folder Dokumen yang hilang di Windows 10/8/7.

1. Muat turun dan pasang perisian EaseUS Data Recovery Wizard di komputer anda.

select a location and click scan

2. Guna alat pemulihan data untuk mencari dan memulihkan data yang hilang.

Pilih lokasi penyimpanan atau folder tertentu yang mana data terhilang itu berada dan klik butang Scan

Choose files to recover

3. Setelah selesai imbasan, cari fail dan folder yang boleh dipulihkan dalam senarai keputusan imbasan.

Pilih fail berikut dan klik butang Recover. Untuk pilihan lokasi untuk simpan data yang dipulihkan, anda mesti jangan menggunakan pemacu yang asal.

Recover lost data

Setelah dipulihkan, folder Dokumen akan terus berfungsi seperti biasa. Sekiranya anda berjumpa folder yang tidak menunjukkan fail dalam Windows 10 untuk penggunaan harian, berikut adalah kaedah yang berguna untuk menyelesaikan masalah.

Penyelesaian 2. Cara Membuat Folder Dokumen 

Sekiranya tiada fail di folder Dokumen, ataupun jika anda tidak mahu memulihkan fail yang hilang, anda boleh membuat semula folder Dokumen yang baru daripada menggunakan alat pemulihan data untuk memulihkan kembali folder tersebut. Lihat cara melakukannya dengan langkah di bawah.

Langkah 1. Buat semula folder Dokumen baru dalam Penjelajah Fail.

Langkah 2: Tetapkan semula Tetapan Folder Pengguna Pendaftaran. 

  • Pergi Mulakan dan cari regedt32.Klik untuk menjalankan "Utiliti Editor Pendaftaran".
  • Ikuti jalan ini:HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders
  • Periksa nama dan data folder Dokumen, yang sepatutnya Peribadi,% USERPROFILE% \ Dokumen. Pastikan ia betul. Sekiranya tidak, anda boleh menukar nama dan menilai data secara manual.

my documents folder missing

Langkah 3: Betulkan atau Menghasikan semula folder Dokumen.

  • Klik "Mula", dan taip cmd, klik kanan Command Prompt dan pilih "Menjalankan sebagai pentadbir".
  • Taip attrib +r -s -h %USERPROFILE%\Documents /S /D dan tekan Masuk. 

restore missing documents folder

Selepas operasi ini, mulakan semula komputer Windows 10 anda, maka folder Dokumen akan segera kembali ke desktop.

Petua
Langkah-langkah dalam Penyelesaian 2 hanya dapat membantu anda mendapatkan kembali folder Dokumen yang kosong. Sekiranya anda perlu memulihkan folder Dokumen dan semua fail yang disimpan di dalamnya, anda perlu menggunakan alat pemulihan data profesional seperti yang disarankan di penyelesaian1.