Bagaimana untuk Memperbaiki Ralat Kad SD Tanpa Diduga Dikeluarkan di Telefon Anda

Halaman ini terutama membincangkan mengenai masalah 'telefon saya terus mengatakan kad SD dikeluarkan secara tiba-tiba' dan 'cara memperbaiki kad SD yang dikeluarkan secara tidak dijangka'. Teruskan membaca untuk menyelesaikan masalah jika anda menerima r.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Sep 18,2021

Jangan risau jika telefon and terus memberi amaran “Kad SD dikeluarkan secara tidak dijangka”. Halaman ini dapat menjawab soalan bagaimana untuk membaiki ralat pengalihan kad SD luar jangkaan dengan 3 penyelesaian yang boleh dipercayai. Cuba dan ikuti untuk menjadikan kad SD anda berfungsi sekarang:

Penyelesaian Yang Boleh Dilaksanakan Langkah- ke Langkah Penyelesaian Masalah
Penyelesaian 1. Pasang semula kad SD Di telefon Android, pergi ke Settings > Storage > Unmount SD card > Tanggalkan kad SD dan masukkan ia semula… Langkah penuh
Penyelesaian 2. Format semula kad SD Unplug and insert SD card to PC > Tanggalkan kad SD dan masukkan ia ke dalam PC > Imbas dan simpan semua data dalam kad SD terlebih dahulu > Formatkan ia kepada FAT32… Langkah penuh
Penyelesaian 3. Penetapan kilang semula Android Buat sandaran data Android ke PC dahulu > Pergi ke Settings > Backup&reset >Reset data kilang … Langkah penuh

"Samsung S7 Edge saya sering menyatakan kad SD dialihkan luar jangkaan. Mesej ralat ini berlaku bila saya memilih sesuatu aplikasi. Saya telah menghidupkan semula telefon itu berulang kali, tetapi isu itu masih wujud. Kenapa kad SD sering hilang ? Adakah kad sudah rosak atau ada yang tidak kena dengan telefon itu?"

Peranti Android membolehkan pengguna menggunakan kad memori SD luaran (kad TF) untuk menambahkan kapasiti simpanan telefon. Jadi anda boleh menambah kad SD kapasiti tinggi kepada telefon anda. Maka, semakin lama anda menggunakan telefon anda, semakin tinggi kemungkinan anda temui masalah ini. Salah satu masalah yang berlaku kepada telefon Android ialah “SD card unexpectedly removed”. Jika anda menghadapi isu yang sama, artikel in bersedia untuk membantu.

sd card unexpectedly removed

Kenapa Kad SD Saya Sering Terkeluar

Berikut kami senaraikan beberapa kemungkinan punca kad SD dikeluarkan di luar jangkaan.

  • Telefon anda atau kad SD rosak dan mempunyai sambungan longgar
  • Masukkan semula kad beberapa kali dan mulakan semula telefon anda
  • Atau keluarkan kad dan sambungkan ia kepada telefon lain kepunyaan keluarga atau rakan anda, periksa jika kad memori itu OK.
  • Kad SD sudah rosak

Kebiasaannya, ia mangakibatkan sektor yang rosak padanya, anda perlu anda perlu baiki kad SD yang telah rosak.

  • Kad SD tidak serasi dengan telefon anda

Kad SD kelas 10 tidak serasi dengan telefon yang hanya boleh mengendalikan kelas 2 atau 4

  • Kad SD yang rosak dan tidak boleh dibaiki lagi

Lupakan sahaja kad itu dan beli yang baru.

Bagaimana untuk Memulihkan Ralat Kad SD Yang Terkeluar Diluar Dugaan (3 Pembaikian)

Berikut ada tiga cara bagaimana membaiki masalah kad SD yang sering terputus sambungan dengan Android anda. Pilih cara penyelesaian yang paling sesuai untuk anda.

Penyelesaian 1. Tanggalkan dan Pasang balik Kad SD

Kadangkala, ia adalah kerana kerosakan perkakasan telefon atau kamera digital yang menyebabkan kad-kad SD menjadi tidak boleh dibaca, dan ditunjukkan ralat “unexpected removed”. Bagi pengguna telefon Android, anda boleh menanggalkan kad SD dari telefon anda dan kemudian pasangkan ia semula, apabila selepas anda hidupkan semula telefon pintar anda.

Langkah 1 Pergi ke "Settings" > "Storage" > tatal ke bawah dan pilih "Unmount SD card"

mount and unmount sd card

Langkah 2: Selepas menanggalkan kad SD, keluarkan ia dari peranti tersebut

Langkah 3: Sekarang padamkan telefon pintar anda, dan tunggu beberapa saat.

Langkah 4: Masukkan kad SD dan hidupkan semula telefon.

Langkah 5: Sekali lagi, pergi ke Settings>Storage> kali ini pilih “mount SD card”

Selepas selesai semua langkah-langkah berikut, anda boleh memeriksa jika ralat “SD card unexpectly removed” masih kekal.

Penyelesaian 2. Format semula kad SD

Jika kad SD anda tidak diformat, ralat "not formatted" akan menyebabkan telefon anda tidak boleh membaca kad tersebut, dan memberikan mesej "SD card unexpectedly removed". Dalam kes ini, formatkan semula kad boleh memberhentikan mesej ralat tersebut dari sentiasa berulang.

Dengan formatkan sesuatu kad SD akan memadamkan kesemua data yang berada didalamnya. Maka jangan terus mengformat kad SD tersebut, pulihkan data yang ada didalamnya dahulu. Kami menyarankan perisian pihak ketiga alat pemulihan data EaseUS Data RecoveryWizard untuk anda menyiapkan kerja itu

Apa yang EaseUS Data RecoverWizard boleh buat:

  • Memulihkan fail-fail yang telah dipadamkan, diformat, dan fail RAW dalam tiga langkah-langkah.
  • dan lain-lain.
  • Sokongan pratonton fail yang dipulih semula sebelum melaksanakan pemulihan
  • 100% selamat dan boleh berfungsi dengan baik pada komputer Windows dan Mac.

Muat turun EaseUS Data RecoveryWizard dan ikuti langkah-langkah di bawah untuk memulihkan kad SD anda dahulu.

Berhenti menggunakan kad anda itu, sebaik sahaja anda kehilangan fail di dalamnya. Sekira terus menggunakan kad akan meningkatkan kemungkinan penimpaan data, yang menjadikan data tidak akan dapat dipulihkan semula lagi.

Langkah 1: Sambungkan kad anda ke PC

Masukkan kad ke pembaca kad, dan sambungkan pembaca kad dengan kad didalamnya kepada komputer anda yang berkeadaan baik.

select the sd card and click scan

Langkah 2: Jalankan perisian pemulihan data EaseUS dan imbas kad.

Lancarkan EaseUS Data Recovery Wizard di PC anda dan pilih kad anda di bawah lajur External Devices.

Kemudian klik Scan untuk memulakan pencarian data yang hilang pada kad SD anda sekarang.

find wanted sd card files

Langkah 3: Periksa dan pulihkan data yang hilang.

Anda boleh memeriksa dan melihat fail yang dijumpai dengan mengklik dua kali pada setiap fail tersebut. Kemudian klik Recover untuk menyimpan fail ke lokasi yang selamat di PC anda atau sebarang simpanan luaran. "

recover sd card files

Sekarang anda boleh format kad SD itu dengan Windows File Explorer, Disk Management, CMD atau sebarang perisian utiliti pengformatan percuma. Semua pilihan adalah bebas untuk digunakan. Disini kami mengambil Windows File Explorer sebagai contoh.

Langkah 1: Sambungkan kad SD dengan pembaca kad kepada PC anda

Langkah 2: Dalam Pelayar Fail Windows, klik-kanan cakera mudah alih yang mewakili kad anda, dan pilih "Format"

Langkah 3: Pada tetingkap pop timbul, pilih FAT dibawah "FileSystem" dan Default Allocation dibawah "AllocationSize". Untuk pilihan-pilihan lain, biarkan sahaja

Langkah 4: Klik "Start" untuk format cakera itu. Dengan selamat keluarkan kad SD dan masukkan ia kembali ke dalam telefon. Tiadalah lagi amaran ralat timbul. Anda akan dapat satu kad kosong untuk dipergunakan semula.

format sd card in windows file explorer

Sekira Windows tidak dapat melengkapkan proses format, anda hanya boleh gunakan “cmd” atau utiliti format cakera pihak ketiga untuk format kad SD yang bermasalah.

Penyelesaian 3. Penetapan Kilang Semula Android

Jalan keluar terakhir untuk menghilangkan ralat pengalihan kad SD luar jangkaan ialah dengan melakukan penetapan semula kilang telefon Android tersebut. Ia adalh sesuatu operasi yang berisiko, tetapi kebiasaannya, akan dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Penting
Sandarkan Android ke PC sebelum membuat tetapan semula kilang, kerana ia akan memadamkan segala data pada telefon itu.

Langkah 1: Pergi ke Settings > Backup&reset > Factory data reset

factory reset android

Langkah 2: Ketik Erase all data (Penetapan semula kilang) dan kemudian "Reset" telefon atau "Reset" tablet. Jika perlu, masuk PIN anda, corak atau kata laluan.

Langkah 3: Untuk memadam kesemua data dari simpanan dalaman peranti anda, ketik "Erase everything".

Langkah 4: Apabila peranti anda telah selesai memadamkan data, pilih untuk hidupkan semula.

Langkah 5: Tetapkan peranti anda dan pulihkan data sandaran anda.

Jika semua percubaan gagal akhirnya, hubungi pengilang dan dapatkan telefon baharu atau kad SD baharu jika ianya masih dalam tempoh jaminan.