Bagaimana untuk Melakukan Pemulihan Pemacu Keras Toshiba secara Percuma

Ia hanya memerlukan tiga langkah untuk memulihkan data pemacu keras Toshiba. Pilih Toshiba HDD, klik butang imbasan, dan pulihkan data yang dikehendaki. Ia sangat mudah untuk mengambil fail dari pemacu keras Toshiba. Ikuti panduan ini untuk pemulihan Toshiba HDD.

Isi kandungan

Updated by Arya on May 14,2021

Tinjauan Pemulihan Pemacu Keras Toshiba - Apa itu HDD Toshiba

Pemacu Keras telah menjadi peranti dominan untuk penyimpanan sekunder. Ia telah digunakan secara meluas dalam komputer umum sejak awal 1960-an. Sehingga pada 2019, semua cakera keras di dunia adalah dihasilkan oleh hanya lima syarikat besar. Mereka adalah Seagate, Western Digital, Hitachi, Samsung, dan Toshiba. Toshiba Corporation adalah syarikat konglomerat multinasional Jepun. Ia adalah pengeluar dan pemasar yang diversi dengan pelbagai produk. Contohnya, HDD, komputer riba, penyelesaian dan perkhidmatan berasaskan Internet, dan banyak lagi. Dan membanggakan diri dengan kebolehpercayaannya, pemacu keras Toshiba tersebar luas di seluruh dunia.

Bagaimana Memulihkan Data dari Pemacu Keras Toshiba (Percuma)

Sekiranya pemacu keras Toshiba anda menghadapi sebarang masalah di atas, jangan panik. Selagi pemacu keras Toshiba anda tidak rosak secara fizikal, anda boleh melakukan pemulihan pemacu keras Toshiba dengan EaseUS perisian pemulihan fail untuk memulihkan data yang hilang. Perisian pemulihan data profesional ini dapat melakukan perkara berikut:

 • Pulihkan data selepas format, penghapusan secara tidak sengaja, atau kerosakan sistem.
 • Sokong hampir semua HDD - Seagate SATA, siri Toshiba MK/Canivo, WD Elements SE, LaCie, dan banyak lagi.
 • Pulihkan lebih daripada 1000 jenis fail.
 • Menyokong Windows XP - 10, Windows Server 2003 - 2019.

Tutorial Video mengenai Pemulihan HDD Toshiba:

Walaupun pemacu keras Toshiba sangat diperkatakan, anda mungkin menghadapi masalah seperti tidak dapat mengakses atau kehilangan kesemua data yang tersimpan di dalamnya. Sekiranya anda berada dalam keadaan mendesak, ikuti video tersebut, dan lakukan pemulihan Toshiba HDD.

Ikuti langkah-langkah untuk memulihkan Data Pemacu Keras Toshiba:

Langkah 1. Lancarkan perisian pemulihan pemacu keras EaseUS

Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard dan pilih pemacu pada cakera keras anda di mana anda kehilangan atau terpadamkan fail-fail. Klik Scan untuk mula mengimbas semua data dan fail-fail yang hilang.

select and scan the hard drive

Langkah 2. Imbas untuk mencari semua data pemacu keras yang hilang

Perisian EaseUS pemulihan pemacu keras akan mengimbas keseluruhan pemacu-pemacu yang dipilih dan mencari semua fail-fail yang hilang, termasuk semua data tersedia dan tersembunyi.

Preview lost hard drive data

Langkah 3. Pratonton dan pulihkan data dan fail-fail pemacu keras yang hilang

Selepas pratonton, sila pilih fail-fail yang dikehendaki yang anda hilang pada pemacu dan klik Recover untuk menyimpannya ke lokasi yang selamat di PC anda atau peranti simpanan luaran yang lain.

recover data from hard drive

Petua Lain untuk Memulihkan Data HDD Toshiba pada Windows 10/8.1/8/7

Berikut adalah beberapa petua biasa yang boleh anda cuba untuk memulihkan data yang hilang dari pemacu cakera keras Toshiba:

1. Akses Peranti dengan PC Lain

Sekiranya komputer riba atau komputer meja anda tidak dapat mengakses fail dan data pemacu keras Toshiba anda, anda boleh menyambungkannya ke komputer lain. Sekiranya anda dapat mengakses pemacu keras tetapi tidak dapat mengakses data anda, kerana penghapusan atau pemformatan secara tidak sengaja, mungkin perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah berhenti menulis data baru ke pemacu keras.

2. Pulihkan Data yang Dihapus dari Tong Kitar Semula

Sekiranya anda kehilangan data dari pemacu cakera keras Toshiba, kemudian pergi ke Tong Kitar Semula dan memulihkan ke PC anda.

Langkah 1.Buka Tong Kitae Semula pada PC anda.

Langkah 2. Klik dua kali pada fail yang ingin anda pulihkan, dan pilih "Pulihkan".

3. Gunakan Utiliti Pemulihan Toshiba

Beberapa komputer riba Toshiba termasuk Utiliti Pemulihan Pemacu Keras Toshiba, yang disimpan dalam partisi khas pada pemacu cakera keras, bersama dengan fail sistem. Utiliti ini boleh digunakan untuk 'pemulihan' pemacu cakera keras ke keadaan kilang asalnya. Tahan kekunci 0 (sifar). Anda akan melihat 3 pilihan:

 • Pulihkan imej kilang asal (disyorkan).
 • Pulihkan partisi C: dari HDD tanpa mengubah saiz partisi semasa (Pilihan lanjutan).
 • Pu;ihkan Imej ke partisi C: dengan saiz yang ditentukan pengguna (Pilihan lanjutan).

Pilih mana-mana pilihan dan teruskan dengan proses yang mudah.

Kesimpulannya

Penyelesaian tambahan di atas adalah mudah tetapi mempunyai banyak batasan. Kecuali pemacu keras rosak secara fizikal dan teruk, mungkin cara terbaik untuk membaiki pemacu adalah dengan memformatnya. Oleh itu, untuk memulihkan data yang hilang, EaseUS Data Recovery Wizard mestilah pilihan pertama anda.

Apa yang Menyebabkan Kehilangan Data Pemacu Keras Toshiba

Data boleh hilang dengan mudah dari pemacu keras Toshiba. Sekiranya anda tidak mempunyai sandaran fail anda, anda perlu memulihkan data Toshiba. Berikut adalah beberapa sebab biasa kehilangan data pemacu keras Toshiba.

 • Fail yang dipadam secara tidak sengaja dengan kekunci shift + delete.
 • Cakera keras rosak kerana serangan virus, kegagalan elektrik, dll.
 • Pemacu keras diformat secara tidak sengaja.
 • Gagal sistem atau aplikasi gagal.
 • Struktur pemacu keras rosak atau dihapuskan.

Soalan Lazim Pemulihan Pemacu Keras Toshiba

Dengan bantuan alat pemulihan Toshiba, anda boleh mendapatkan kembali data yang hilang dengan mudah. Sekiranya anda masih mempunyai soalan, baca soalan berkaitan ini untuk mendapatkan bantuan tambahan.

Bagaimana saya memulihkan pemacu keras Toshiba saya?

Langkah-langkah untuk Memulihkan Data dari Pemacu Keras Toshiba:

Langkah 1.Jalankan EaseUS Data Recovery Wizard, pilih partisi HDD anda di mana anda kehilangan data, dan klik Imbas.

Langkah 2.Apabila pengimbasan selesai, cari fail HDD yang hilang dalam Fail yang Dihapus atau Fail yang Hilang dan klik dua kali untuk pratontonnya.

Langkah 3.Pilih semua barang yang diingini, fail, dan klik Pulihkan untuk menyimpan data partisi HDD yang dijumpai.

Apa maksud pemulihan HDD?

Pemulihan pemacu keras adalah proses memulihkan data dan memulihkan pemacu keras ke konfigurasi baik yang terakhir diketahui, selepas sistem, atau pemacu keras terhempas, atau rosak.

Bagaimana anda memperbaiki kegagalan pemacu keras pada komputer riba Toshiba?

Pergi ke Tetapan, klik Kemas kini, dan keselamatan. Tunjuk pada Pemulihan, pilih Permulaan Lanjutan, dan klik Mulakan semula sekarang ...

Mengapa pemacu keras dalaman saya tidak dikesan?

BIOS tidak akan mengesan cakera keras jika kabel data rosak atau sambungannya tidak betul. Kabel Serial ATA, khususnya, kadangkala tidak dapat dihubungkan. Pastikan kabel SATA anda tersambung ketat ke sambungan port SATA.