Pulihkan Folder dan Data Muat Turun yang Dihapus di Windows 10/8/7

Kesilapan memadam folder Muat turun dan semua data di Windows 10? Ikon folder muat turun hilang di Windows 10/8/7 dan tidak mempunyai akses ke semua fail yang dimuat turun? Kaedah berkesan tersedia di sini untuk membantu anda memulihkan folder dan data Mu.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Sep 16,2021

Folder Muat turun yang dihapuskan atau hilang di Windows 10. Relaks! Inilah beberapa penyelesaiannya. Pertama, pulihkan folder Muat Turun dengan bantuan EaseUS Data Recovery Wizard. Perisian pemulihan data profesional ini dapat mengembalikan fail dan folder yang hilang dengan mudah. Kemudian, ikuti tiga penyelesaian di Bahagian 2 untuk memulihkan folder Muat Turun yang hilang secara manual.

KANDUNGAN HALAMAN:
Bahagian 1. Pulihkan Folder Muat Turun dengan Perisian
Bahagian 2. Pulihkan Folder Muat Turun Secara Manual

Folder Muat Turun yang Hilang, Tolong!

"Hai, adakah anda tahu bagaimana memulihkan folder Muat turun di Windows 10? Saya tidak sengaja menghapusnya, dan semalam saya cuba memuat turun filem dalam talian. Tetapi selepas memuat turun, saya tidak dapat mengakses folder Muat turun untuk mencari program yang dimuat turun. Jadi, bagaimana saya boleh mengembalikan folder Muat turun yang dihapuskan? Tolong bantu saya. "

"Ikon folder muat turun tidak ada di Windows 10. Saya cuba membersihkan folder Muat turun untuk memberikan ruang berguna yang lebih banyak tersedia di PC saya dengan kelajuan berjalan lebih pantas. Tetapi ketika saya membuka PC ini, saya tidak dapat melihat ikon Muat turun. Ia hilang. Adakah anda tahu bagaimana menyelesaikan masalah ini? "

Folder Muat turun Windows adalah folder diberi yang digunakan untuk menyimpan barang yang dimuat turun. Anda boleh mengakses kebanyakan fail dan data yang dimuat turun dalam folder Muat turun. Ia juga akan menyimpan secara automatik semua fail yang di muat turun, program dan perisian untuk anda. Akibatnya, jika anda kehilangan beberapa fail atau folder yang dimuat turun sebelumnya, anda boleh cuba mencarinya di folder Muat turun.

what is a downloads folder

Walau bagaimanapun, jika folder Muat turun dihapus, hilang di Windows PC, anda tidak akan dapat mencari fail atau data yang dimuat turun lagi. Semasa anda cuba memuat turun fail atau program baru, anda mungkin juga tidak dapat mengaksesnya. Jadi bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini? Di bawah ini, kami akan memberi anda kaedah yang berkesan untuk memulihkan folder Muat turun yang dihapuskan di Windows 10/8/7 dengan mudah sekarang.

Bahagian 1. Pulihkan Data Folder Muat Turun yang Hilang dengan Perisian

Sekiranya anda kehilangan beberapa fail dan data peribadi yang penting dalam folder Muat turun, relaks! Yang profesional perisian pemulihan data akan bantu. Perisian pemulihan data yang boleh dipercayai dan sangat disyorkan ini - EaseUS Data Recovery Wizard adalah pilihan terbaik anda dan anda boleh memuat turun perisian ini secara langsung di sini sekarang:

EaseUS Data Recovery Wizard membantu anda memulihkan apa sahaja yang anda hilang di Windows 10/8/7 dengan menghapus, memformat, serangan virus, hancuran sistem atau sebab lain dalam 3 langkah mudah. Pasang dan ikuti langkah-langkah di bawah untuk memulihkan data folder Muat turun anda yang hilang dengan mudah sekarang:

1. Muat turun dan pasang perisian EaseUS Data Recovery Wizard di komputer anda.

select a location and click scan

2. Guna alat pemulihan data untuk mencari dan memulihkan data yang hilang.

Pilih lokasi penyimpanan atau folder tertentu yang mana data terhilang itu berada dan klik butang Scan

Choose files to recover

3. Setelah selesai imbasan, cari fail dan folder yang boleh dipulihkan dalam senarai keputusan imbasan.

Pilih fail berikut dan klik butang Recover. Untuk pilihan lokasi untuk simpan data yang dipulihkan, anda mesti jangan menggunakan pemacu yang asal.

Recover lost data

Bahagian 2. Pulihkan Folder Muat Turun yang Hilang Secara Manual

Di bahagian ini, kami ingin memberikan kaedah yang berguna dan berkesan kepada anda untuk memulihkan folder Muat turun yang dihapus, atau hilang pada Windows 10, 8 atau 7. Anda boleh memilih salah satu kaedah yang disyorkan di bawah- kaedah yang disyorkan untuk memulihkan folder Muat turun dengan senang sekarang:

Kaedah 1. Ganti folder Muat turun yang hilang dengan Pelayar Fail

  • Buka Pelayar Fail dan arahkan ke folder C:\Users\Default.
  • Klik kanan pada "Muat turun" di panel sebelah kanan dan pilih "Salin".
  • Layar ke folder C:\Users\nama anda dan klik kanan folder tersebut.
  • Pilih "Tampal".

Kemudian folder Muat turun yang hilang akan diganti dan anda akan dapat menggunakannya dengan betul sekali lagi.

Kaedah 2. Pulihkan folder Muat turun yang diberi melalui fail desktop.ini

Kaedah ini sesuai untuk memulihkan semua folder pengguna dalam folder "C:\Users \%USERNAME%", jadi jika anda kehilangan folder lain seperti folder Muzik atau Video, dll, anda juga boleh menggunakan panduan di bawah ini untuk memulihkan folder yang hilang.

Mari lihat bagaimana untuk memulihkan folder Muat turun diberi dengan fail desktop.ini sekarang:

1. Tekan dan pegang kekunci Win+R untuk membuka dialog Jalankan.

2. Taip: shell: muat turun dan tekan Enter.

3. Dalam pilihan Folder, tetapkan fail sistem operasi yang dilindungi untuk ditunjukkan.

4. Muat turun fail desktop.zip yang mengandungi fail desktop.ini; (Anda boleh terus Google mencari dan memuat turun fail tersebut.)

Notis:
Langkah 3 mesti dilakukan sebelum memuat turun dan mengekstrak kandungan fail zip ini. Jika tidak, anda hanya akan melihat arkib kosong semasa anda membuka desktop.zip.

5. Ekstrak kandungan desktop.zip dan klik kanan pada fail desktop.ini yang merupakan fail .txt, pilih Properties.

6. Pada tab Umum, klik butang Buka Kunci dan pilih OK.

7. Ganti fail desktop.ini di C:\Users\%USERNAME%\Downloadsdengan yang telah anda ekstrak dari fail desktop.zip dan kemudian tutup folder.

Notis: Sahkan kotak dialog tambahan yang mungkin muncul, termasuk yang memberi amaran tentang bahaya memindahkan fail sistem.

8. Buka arahan elevated dan taip: attrib + r -s -h% USERPROFILE%\Downloads /S /D dan tekan Enter.

9.Tutup arahan prompt dan mulakan semula Windows.

Anda dapat mencari dan menggunakan semula folder Muat turun sekali lagi.

Kaedah 3. Pulihkan folder Muat turun ke versi asal dengan Pemulihan Sistem

Pemulihan Sistem akan membantu anda menyelesaikan sepenuhnya folder Muat turun yang hilang dalam Windows 10, 8 atau 7. Sangat disarankan bagi semua pengguna Windows untuk membuat sandaran sistem dan data terlebih dahulu sekiranya berlaku ralat yang tidak dijangka.

Di sini di bawah ini kami akan membimbing anda untuk melakukan pemulihan sistem di Windows 10 sebagai contoh untuk memulihkan folder Muat turun ke versi asal dengan mudah sekarang:

  • Pergi ke Laman web muat turun perisian Microsoft dan buat media pemasangan Windows 10.
  • Masukkan media pemasangan dengan PC dan mulakan semula PC.
  • Pada skrin Pasang Windows, pilih Baiki komputer anda.
  • Pada skrin Pilih suatu pilihan, pilih Selesaikan Masalah> Mod Selamat> Pilihan Lanjutan> Pemulihan Sistem.

Justeru anda akan dapat menggunakan folder Muat turun lagi tanpa masalah lagi.