Pulihkan Fail / Folder yang Dihapus atau Hilang

Data Recovery Wizard adalah perisian pemulihan fail dan folder terkini untuk memulihkan Fail yang Dihapus atau Fail yang Hilang dari folder pada Windows 2000 / XP / 2003 / Vista / 2008 / Windows 7, 8 dan 10.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Oct 26,2021

Ramai pengguna komputer telah mengalami penderitaan kehilangan fail penting disebabkan oleh beberapa sebab tertentu. Nasibnya, kebanyakan masa fail apa yang hilang dapat dijumpai dan dipulihkan. Di halaman ini anda dapat cara mudah untuk memulihkan fail yang hilang.

Pulihkan fail yang dipadam dari Tong Kitar Semula

Pertama, apabila anda mendapati anda kehilangan fail penting , anda boleh klik dua kali pada Tong Kitar Semula di Windows untuk melihat adakah fail tersebut masih ada. Sekiranya anda menjumpai fail tersebut, seret ke desktop. Atau klik pada fail seterusnya klik butang "Pulihkan" dalam menu lungsur untuk mengembalikan fail ke lokasi asalnya. Ataupun, anda boleh memilih untuk menggunakan Wizard Pemulihan Data EaseUS, utiliti pemulihan fail yang kuat untuk dan memulihkan fail yang hilang dalam talian .

Bagaimana memulihkan fail yang hilang dengan perisian pemulihan data EaseUS

Kini anda boleh memuat turun EaseUS Data Recovery Wizard dan mula memulihkan fail yang hilang dengan beberapa langkah mudah. Satu perkara yang perlu anda fahamkan dengan jelas ialah anda harus memasang perisian di partisi lain dan bukannya di tempat kehilangan data anda.

1. Muat turun dan pasang perisian EaseUS Data Recovery Wizard di komputer anda.

select a location and click scan

2. Guna alat pemulihan data untuk mencari dan memulihkan data yang hilang.

Pilih lokasi penyimpanan atau folder tertentu yang mana data terhilang itu berada dan klik butang Scan

Choose files to recover

3. Setelah selesai imbasan, cari fail dan folder yang boleh dipulihkan dalam senarai keputusan imbasan.

Pilih fail berikut dan klik butang Recover. Untuk pilihan lokasi untuk simpan data yang dipulihkan, anda mesti jangan menggunakan pemacu yang asal.

Recover lost data

Sekiranya pemacu keras anda rosak, anda boleh memulihkan fail melalui langkah-langkah seperti di bawah

1. Cubalah utiliti pembaikan cakera komersial, walaupun kebaikanya agak terhad jika anda tidak memasang perisian sebelum mengalami kerosakan.

2. Sekiranya cakera tidak dapat diperbaiki dan data tersebut sangat berharga, anda boleh menghantar cakera tersebut untuk perkhidmatan pemulihan pemacu khusus yang akan meleraikannya dan memulihkan sebanyak data yang mungkin. Bersedia untuk membayar sekurang-kurangnya beberapa ratus dolar, walaupun ( perlu dibayar walaupun mereka tidak memulihkan apa-apa data) .Adakah sandaran secara berkala masih merupakan idea yang baik?

Akhirnya, semua pemacu keras mungkin rosak. Sekiranya anda tidak dapat membuat sandaran keseluruhan pada pemacu anda, sekurang-kurangnya sandarkan data yang anda tidak hendak hilangkan buat selama-lamanya.

Lakukan beberapa langkah pencegahan. Pertama, anda harus membuat pengimejan pemancu keras anda yang buruk menjadi yang baik. Ini merupakan satu-satunya cara anda memastikan status cakera keras anda berada dalam keadaan yang baik. Sekiranya, anda gagal dalam usaha memulihkan cakera anda, anda masih mempunyai sandaran. Oleh itu, anda mempunyai peluang untuk mencuba memulihkannya dengan cara lain.