Bagaimana untuk Memulihkan Fail Data Dihapus oleh Antivirus

Adakah fail hilang atau dihapus setelah imbasan antivirus? Relaks! Berikut adalah dua penyelesaian pemulihan fail yang dihapuskan antivirus: menggunakan perisian pemulihan fail kuarantin dan EaseUS. Anda akan belajar bagaimana memulihkan fail data yang d

Isi kandungan

Updated by Arya on Jun 08,2021

"Saya mengimbas pemacu pena USB saya dan Avast menemui beberapa virus. Saya memilih tindakan "Pindah ke Peti" tetapi tidak berjaya. Oleh itu, saya memilih tindakan "Padam". Tetapi sekarang banyak fail telah dipadamkan. Bolehkah saya memulihkannya?"

Katakan anda mendapat virus dan kemudian cuba menghapusnya dari komputer, pemacu USB, pemacu pen, kad SD atau peranti lain yang menggunakan perisian antivirus. Tetapi akhirnya, fail anda terpadam sambil membuang virus. Ini adalah kes biasa bagi pengguna yang kehilangan data setelah imbasan Antivirus. Jangan risau! Pemulihan data yang dihapuskan antivirus adalah mungkinan. Terdapat dua cara untuk melakukan kerja tersebut.

antivirus deleted my files

Kaedah 1. Pulihkan Fail yang Dihapus oleh Antivirus dari Kuarantin

Kuarantin adalah fungsi perisian antivirus yang secara automatik mengasingkan fail yang dijangkiti pada cakera keras komputer. Fail yang dimasukkan ke dalam kuarantin tidak lagi boleh menjangkiti sistem hos mereka. Apabila anda memindahkan fail ke Peti atau Kuarantin, anda boleh mendapatkan kembali fail dengan mudah. Sekiranya anda ingin memulihkan fail yang telah dipadamkan, maka:

  • Langkah 1: Buka perisian Antivirus anda
  • Langkah 2: Klik pada "Menu"
  • Langkah 3:Klik pada "Kuarantin" atau "Peti Virus". Cari fail yang anda mahukan dan pilih.

Di bahagian bawah antivirus harus ada butang "Pulihkan", cuma klik padanya dan fail anda akan dipulihkan. Juga, anda boleh mengklik kanan fail dan memilih "pulihkan". Di sini, kita mengambil pemulihan dari Antivirus Avast sebagai contoh:

recover antivirus deleted files or data

Kaedah 2. Mengambil Data Menggunakan Perisian EaseUS Data Recovery

Sekiranya kaedah 1 gagal melakukan pemulihan fail yang dihapuskan Antivirus, cubalah cara kedua - pulihkan fail yang dihapus oleh antivirus dengan menggunakan EaseUS perisian pemulihan fail. Ia dapat membantu anda memulihkan fail yang dipadam dari jangkitan virus pada pemacu keras , kad memori, pemacu kilat USB, kad SD, dan pemacu pen, dll. Lebih-lebih lagi, ia dapat melakukan perkara berikut untuk anda:

  • Pulihkan data yang dihapus, diformat, dan tidak dapat diakses dalam situasi kehilangan data yang pelbagai.
  • Pulihkan foto, audio, muzik, dan e-mel dari penyimpanan apa pun dengan berkesan, selamat dan lengkap.
  • Pulihkan data dari tong kitar semula, pemacu keras, kad memori, pemacu kilat, kamera digital, dan camcorder.

Muat turun perisian pumulihan data untuk mendapatkan kembali fail yang hilang secepat mungkin.

1. Muat turun dan pasang perisian EaseUS Data Recovery Wizard di komputer anda.

select a location and click scan

2. Guna alat pemulihan data untuk mencari dan memulihkan data yang hilang.

Pilih lokasi penyimpanan atau folder tertentu yang mana data terhilang itu berada dan klik butang Scan

Choose files to recover

3. Setelah selesai imbasan, cari fail dan folder yang boleh dipulihkan dalam senarai keputusan imbasan.

Pilih fail berikut dan klik butang Recover. Untuk pilihan lokasi untuk simpan data yang dipulihkan, anda mesti jangan menggunakan pemacu yang asal.

Recover lost data