[Tidak disimpan dan Dihapus] Cara Membuat Pemulihan Fail Photoshop

Apabila anda tidak sengaja menutup fail Photoshop tanpa menyimpan, atau apabila anda kehilangan fail Photoshop kerana kehancuran program, anda boleh belajar bagaimana memulihkan fail Photoshop yang belum disimpan dengan kaedah berkesan dalam artikel ini. Selain itu, perisian pemulihan fail EaseUS yang disyorkan di sini dapat membantu anda memulihkan fail Photoshop yang dihapus dengan mudah.

Isi kandungan

Updated by Brithny on Oct 25,2021

Bagaimana untuk memulihkan fail Photoshop yang belum disimpan disebabkan oleh Photoshop yang ditutup secara tidak sengaja tanpa menyimpan atau program hancur? Bagaimana memulihkan fail Photoshop yang dihapus kerana penghapusan yang salah, pemformatan pemacu keras, atau sebab lain? Di halaman ini, kita akan membincangkan cara memulihkan fail Photoshop dari dua aspek. Sekiranya anda masih menghadapi gemelut dua soalan ini, cari jalan penyelesaiannya sekarang.

Penyelesaian Berkesan Penyelesaian Masalah Langkah demi langkah
Pembaikan 1. Pulihkan dari AutoSave Lancarkan Adobe Photoshop CC, klik "Mengedit" dan pilih "Pilihan" untuk mencari "Pengendalian Fail" ...Langkah-langkah penuh
Pembaikan 2. Pulihkan dari Folder Temp Pergi ke C:/Users/UserName/AppData/Local/Temp/. Buka Folder Temp...Langkah-langkah penuh
Pembaikan 3. Pulihkan Fail PSD yang Hilang Muat turun dan buka EaseUS Data Recovery Wizard. Apabila anda membukanya, anda boleh ...Langkah-langkah penuh

Bahagian 1. Bagaimana untuk Memulihkan Fail Photoshop yang Tidak Disimpan

Apabila Photoshop berakhir secara tidak sengaja kerana kesalahan manusia atau kerosakan perisian, anda mungkin kehilangan fail PSD yang belum disimpan. Photoshop CS5/CS6 dan versi yang lebih baru secara automatik membuka fail PSD sebelumnya, dan anda boleh terus mengusahakannya. Walaupun jika fail cache telah rosak atau diganti, fail tersebut mungkin tidak dapat dibuka. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan kaedah berikut untuk membuat pemulihan Photoshop.

Pulihkan Fail Photoshop yang Tidak Disimpan dari AutoSave

Untuk melakukan pemulihan fail Photoshop dari folder AutoRecover, anda perlu mengaktifkan ciri AutoSave pada mulanya. Pergi untuk melihat apakah pilihan dihidupkan di Photoshop CC5 atau CS 6.

Lancarkan Adobe Photoshop CC> klik tab "Edit"> pilih "Preferensi"> cari "Pengendalian Fail"> periksa sama ada "Simpan maklumat pemulihan automatik setiap * minit" ditandakan seperti tangkapan skrin di bawah.

recover unsaved Photoshop files

Sekiranya anda telah menetap fungsi AutoSave, anda dapat memulihkan fail PSD atau PSB yang belum disimpan dari fail sandaran Photoshop di folder AutoRecover setelah kegagalan/pembekuan perisian atau penutupan secara tidak sengaja.

Lokasi direktori untuk Photoshop AutoRecover: C:/Users/UserName/AppData/Roaming/Adobe Photoshop (CS6 or CC)/AutoRecover

Pulihkan Fail Photoshop yang Tidak Disimpan dari Folder Temp

Semasa anda mengerjakan fail Photoshop, aplikasi menggunakan folder Temp untuk menyimpan kerja anda dalam proses. Fail-fail ini ada di folder Temp, bertindak sebagai sandaran jika Photoshop rosak. Ikuti langkah di bawah untuk memulihkan fail Photoshop.

1. Pergi ke C:/Users/UserName/AppData/Local/Temp/.

2. Buka folder Temp dan cari fail PSD atau PSB.

3. Namakan semula sambugan fail dari .tmp ke .psd / .psb / .pbb untuk menyelesaikan pemulihan fail Photoshop.

recover unsaved photoshop files from temp folder

Bahagian 2. Bagaimana untuk Memulihkan Fail PSD yang Dihapus atau Hilang

Anda boleh menggunakan dua cara di atas untuk memulihkan fail Photoshop yang belum disimpan. Jangan percaya bahawa mana-mana perisian pemulihan data pihak ketiga menuntut dapat memulihkan fail yang belum disimpan. Semua alat pemulihan data di pasaran hanya dapat memulihkan fail yang disimpan sebelumnya tetapi kemudian dihapus dari peranti penyimpanan setempat.

Sekiranya anda ingin memulihkan fail PSD yang dihapus atau hilang dari komputer atau pemacu keras luaran, anda tidak boleh abaikan EaseUS Data Recovery Wizard. Alat ini menyediakan antara muka pengguna grafik yang mesra untuk memberi panduan kepada anda memulihkan fail yang dipadam semudah beberapa klik.

1. Muat turun dan pasang perisian EaseUS Data Recovery Wizard di komputer anda.

select a location and click scan

2. Guna alat pemulihan data untuk mencari dan memulihkan data yang hilang.

Pilih lokasi penyimpanan atau folder tertentu yang mana data terhilang itu berada dan klik butang Scan

Choose files to recover

3. Setelah selesai imbasan, cari fail dan folder yang boleh dipulihkan dalam senarai keputusan imbasan.

Pilih fail berikut dan klik butang Recover. Untuk pilihan lokasi untuk simpan data yang dipulihkan, anda mesti jangan menggunakan pemacu yang asal.

Recover lost data