Bagaimana untuk Memulihkan Data dari Kad Micro SD

Anda mungkin telah menghapus atau kehilangan beberapa fail penting dari kad SD mikro anda kerana salah beroperasi. Nasib baik, anda dapat mengembalikan data anda dengan EaseUS Data Recovery Wizard, suatu alat yang dapat membantu anda memulihkan gambar, vi

Isi kandungan

Updated by Cedric on Oct 25,2021

Kad SD Mikro lwn Kad SD (Perbezaannya)

Apa itu kad SD mikro? Apa itu kad SD? Apa perbezaan antara mereka? Kad Micro SD adalah sejenis kad memori denyar yang boleh ditanggalkan dan digunakan untuk menyimpan maklumat. Ia adalah kad memori terkecil dalam saiz. Ia juga dipanggil kad TF, TransFlash dan microSD. Kad SD adalah format kad memori punyai milikan tertentu yang dibuat oleh SD Card Association (SDA) untuk digunakan dalam peranti mudah alih. Perbezaan yang paling jelas antara mereka adalah penampilan mereka. Ukuran standard untuk kad SD ialah 32mm x 24mm x 1.4mm, Manakala ukuran kad SD mikro yang diukur hanya 15mm x 11mm x 1mm.

micro sd card vs sd card

Walaupun mereka mempunyai banyak perbezaan dalam penampilan, kapasiti, dan nama, mereka adalah peranti penyimpanan data yang nipis dan ringan. Faktor bentuk kedua ini menjadikannya ideal sebagai penyimpanan yang boleh ditanggalkan untuk peranti kecil. Mereka sangat memudahkan kehidupan kita. Tetapi kadangkala, kad SD mikro atau kad SD anda rosak dan anda kehilangan data tanpa diduga. Inilah contohnya:

"Minggu lalu, saya pergi melawat rakan saya dan bayinya yang baru dilahirkan. Saya mengambil banyak gambar bayi. Tetapi semasa saya pulang dan menyambungkan kad SD mikro saya ke komputer, saya tidak dapat membuka kad tersebut. Ralat menjadikan semua fail pada kad tidak dapat diakses. Sekiranya ada yang tahu cara mengatasinya, sila beritahu saya." 

Bagaimana untuk Saya Memulihkan Data Kad Micro SD Saya (Disyorkan)

Pada masa kini, kebanyakan peranti digital menggunakan kad SD mikro dan kad SD untuk meningkatkan kapasiti penyimpanan. Oleh itu pengguna dapat menyimpan fail seperti gambar, fail video, fail muzik, dll pada peranti. Peranti penyimpanan kecil ini menjadi semakin popular di kalangan pengguna di seluruh dunia. Namun, dengan penggunaan yang meluas, bencana kehilangan data yang tidak dijangka berlaku dengan kerap. Walaupun anda mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kemalangan itu, ia masih boleh berlaku suatu hari nanti. Dalam kes ini, perisian pemulihan kad SD mikro menjadi agak penting bagi anda untuk menyelamatkan data anda yang mengandungi maklumat penting. Di sini kami mengesyorkan anda EaseUS Data Recovery Wizard - alat pemulihan data yang boleh dipercayai yang menyediakan kaedah terbaik untuk memulihkan data dari kad SD mikro. Ia mempunyai banyak sorotan:

 • Ia memulihkan data yang dihapus, diformat, rosak atau hilang.
 • Ia juga mengembalikan imej, foto, video dari kad Mikro SD. (Lebih daripada 1000 jenis jenis fail)
 • Ia mempunyai antara muka gaya penyihir dan membolehkan anda memulihkan fail dengan mudah dari pemacu keras luaran atau kad memori SD mikro.
 • Ia menyokong semua jenama popular termasuk SanDisk, Kingston, PNY, Lexar, Transcend, PQI dan banyak lagi.

Sekarang, anda boleh mengikuti video dan langkah terperinci untuk memulihkan data dari kad micro SD.

Berhenti menggunakan kad anda itu, sebaik sahaja anda kehilangan fail di dalamnya. Sekira terus menggunakan kad akan meningkatkan kemungkinan penimpaan data, yang menjadikan data tidak akan dapat dipulihkan semula lagi.

Langkah 1: Sambungkan kad anda ke PC

Masukkan kad ke pembaca kad, dan sambungkan pembaca kad dengan kad didalamnya kepada komputer anda yang berkeadaan baik.

select the sd card and click scan

Langkah 2: Jalankan perisian pemulihan data EaseUS dan imbas kad.

Lancarkan EaseUS Data Recovery Wizard di PC anda dan pilih kad anda di bawah lajur External Devices.

Kemudian klik Scan untuk memulakan pencarian data yang hilang pada kad SD anda sekarang.

find wanted sd card files

Langkah 3: Periksa dan pulihkan data yang hilang.

Anda boleh memeriksa dan melihat fail yang dijumpai dengan mengklik dua kali pada setiap fail tersebut. Kemudian klik Recover untuk menyimpan fail ke lokasi yang selamat di PC anda atau sebarang simpanan luaran. "

recover sd card files

Bolehkah Kad Mikro SD MEnjadi Buruk/Rosak

Jawapannya pasti Ya. Sebarang peranti boleh rosak. SD, micro SD, mini SD atau kad memori lain boleh menjadi buruk. Anda boleh mengetahui kad SD mikro atau kad SD rosak jika mempunyai gejala berikut.

 • Anda mendapat pelbagai mesej ralat seperti "ralat kad memori" atau "kad memori rosak".
 • Fail hilang. Sebilangan besar foto atau fail lain pada kad SD anda hilang.
 • Ia tidak dapat dikenali. Ia menunjukkan tiada media dalam Pengurusan Cakera Windows atau sama sekali tidak kelihatan sama sekali.
 • Paparan hitam dalam kamera. Anda tidak akan dapat melakukan apa-apa pada kamera anda.
 • Fail yang tidak diketahui muncul dalam kad SD. Nampaknya fail tidak diketahui kerana jangkitan virus.

Sekiranya kad SD atau kad SD mikro anda mempunyai salah satu simptom, anda tahu kad SD atau kad SD mikro anda hendak gagal. Anda perlu mengambil tindakan untuk memperbaiki kad SD mikro anda.

Bagaimana untuk Memperbaiki Kad SD yang Rosak Tanpa Kehilangan Data

Sebelum mengetahui penyelesaiannya, anda harus mengetahui puncanya. Mengapa kad SD mikro anda menjadi teruk? Sebab-sebab yang menyebabkan kerosakan pada kad memori dan mengakibatkan gejala di atas adalah:

 • Penyingkiran kad memori secara tiba-tiba dari kamera, komputer atau telefon pintar anda dan mengganggu pemindahan data atau proses membaca/menulis
 • Penghapusan keseluruhan data (muzik, foto, video) secara tidak sengaja dari kad memori
 • Serangan virus atau sektor buruk
 • Menggunakan kad yang sama pada pelbagai peranti
 • Sebab lain yang tidak diketahui

Untuk memperbaiki kad SD anda yang rosak, saya mempunyai 8 petua berikut. Untuk memperbaiki tahap kerosakan yang berbeza, disarankan bagi pemilik kad SD untuk mencuba kaedah penyelesaian masalah satu persatu.

 • Tukar pembaca kad, penyesuai atau port USB
 • Jalankan Alat Pembaikan Windows
 • Tukar huruf pemacu
 • Jalankan CHKDSK untuk memeriksa dan membaiki sektor buruk kad SD
 • Pasang semula driver kad SD
 • Format kad RAW SD
 • Format Kad SD separuh kapasiti
 • Buat partisi kad SD baru pada ruang yang tidak diperuntukkan

Setelah menyelesaikan masalah anda, anda harus ingat perkara-perkara berikut untuk melindungi kad SD mikro dan kad SD anda:

 • Sandarkan data kad SD anda terlebih dahulu
 • Jangan sekali-kali mengeluarkan kad memori semasa menghidupkan/mematikan kamera atau peranti lain
 • Jangan keluarkan kad memori anda semasa menyimpan dan melihat foto
 • Jangan sekali-kali mengambil atau melihat gambar baru pada mod bateri rendah
 • Jangan sekali-kali menukar kad SD anda semasa kamera telah dihidupkan.

Kesimpulannya

Tidak kira anda kehilangan data dari kad SD yang rosak atau kad microSD yang diformat, anda boleh sentiasa mendapatkan kembali data dengan bantuan EaseUS perisian pemulihan data. Anda perlu berhenti menggunakan kad dan mengeluarkannya dari kamera atau telefon anda. Kemudian, cari PC, muat turun dan pasang perisian pemulihan data dan pulihkan data. Untuk mengelakkan kehilangan data, ada baiknya membuat sandaran fail dengan jadual. Anda boleh membuat sandaran fail harian, mingguan atau bulanan. Tidak kira apa yang berlaku, anda boleh mendapatkan kembali data setiap masa.